sâmbătă, 31 ianuarie 2009

2. China

Pret minim: 2000 euro -> 30 zile 

Siguranta: 8

              Una dintre marile civilizatii antice, astazi China este o tara inca comunista, dar cu un ritm de dezvoltare uluitor. Este o tara a contrastelor: marile orase sunt ultra moderne, cu zgarie-nori si cladiri cum nici in tarile occidentale nu gasesti, dar la cateva sute de metri mai incolo sunt mahalalele in care traiesc majoritatea  oamenilor, in cea mai crunta saracie.

            China este extraordinara, are peisaje si constructii care iti taie rasuflarea, incepand cu Marele Zid si terminand cu opera naturii din preajma orasului Guilin. Marele Zid este una dintre noile minuni ale lumii, dar constructia nu este deloc noua, avand o varsta milenara. Are aprox. 5000 km lungime, 5-10 m inaltime, 5-8 m latime si se spune ca ar fi singura constructie umana care se vede cu ochiul liber de pe Luna. O portiune din Marele Zid se afla si in apropierea capitalei Beijing. Beijingul este unul dintre cele mai mari orase ale lumii, lucru normal intr-o tara cu o asa populatie. Ale multe locuri de vizitat, printre care: Orasul Interzis, Piata Tiananmen, Temple of Heaven, Palatul de Vara, etc.

              Shanghai este capitala economica a Chinei, cu cladiri si monumente moderne, iar cand ajungi aici nu poti rata orasul Hangzhou, aflat la mica distanta. Este si un cantec: "In the Paradise is Heaven, on Earth there is Hangzhou!" Farmecul orasului e dat in mare masura de Lacul de Vest, dar si de muzeele si peisajele din jur. Un alt oras frumos, aflat in apropiere, cu niste gradini celebre, este Suzhou.

              De la Beijing la Shanghai cel mai ieftin se ajunge cu trenul, care nu face deloc putin timp. Merita sa ocolesti putin si sa faci o oprire in Xi'an, orasul Armatei de Teracota. Peste 7000 de soldati din teracota, in marime naturala, au fost descoperiti recent in apropierea orasului (in 1974) si inca nu au fost dezgropate toate. Statuile au fost ingropate odata cu imparatul chinez, fiindca acesta isi dorea ca armata sa sa-l insoteasca in viata de apoi. Xi'anul are numeroase temple si pagode, iar partea centrala este inconjurata de vechi ziduri ce protejau orasul. Cea mai buna varianta e sa inchiriezi o bicicleta si sa te plimbi de-a lungul zidurilor. In toata China bicicleta este foarte folosita.

            Doua provincii cu statut special, Hong Kong - unul dintre "miracolele" economice si urbanistice ale lumii, si Macao, atrag anual foarte multi turisti. Intre cele doua se poate ajunge cu feribotul, care costa 10-20 de euro, iar viza nu este necesara, spre deosebire de China propriu-zisa.

               China are peisaje deosebite. Aici se gasesc padurile de bambus - sau ce a mai ramas din ele- care gazduiesc ultimele exemplare de panda urias. In vest sunt Muntii Himalaya si Tibetul, precum si orasul Urumqi, singurul mare oras din N-V Chinei, aflat la capatul lumii.

                China este o tara unica, cu o istorie milenara, cu oameni saraci si ospitalieri, cu o cultura extrem de diferita de a noastra. China este din toate punctele de vedere "altfel" si datorita acestui fapt, sa vizitezi China, sa-i vezi monumentele, sa-i cunosti oamenii si obiceiurile, este mult mai frumos decat sa vizitezi orice tara europeana! E o experienta deosebita!    

1 comentarii:

Grecu Alin spunea...

Suna fascinant, dar costa mult