joi, 15 ianuarie 2009

18. Norvegia

         Printre vikingi si fiorduri

Pret: 900 euro -> 12 zile

Siguranta: 10

            Scandinavia este o zona cunoscuta pentru frumusetea peisajelor, civilizatie si preturi ridicate. Cea mai frumoasa tara de aici este, probabil, Norvegia, tara fiordurilor, golfurile extraordinare sapate de ghetari. Unele dintre ele au sute de kilometri: Trondheimsfjorden 180 km; Sognefjord 204 km, Hardangerfjorden 183 km, etc. De-a lungul coastelor se insiruie aproximativ 150 000 de insule, insulite si stanci. Tot aici se gaseste si cel mai adanc lac din Europa: Hornindalsvatnet -514 m. Este tara vikingilor, primii europeni care au ajuns in America.

               Pentru a vedea fiordurile in toata splendoarea lor, cel mai bine este sa te urci pe vapor, dar croazierele de cateva zile sunt destul de scumpe. Principalele trasee turistice sunt: Kirkenes-Bergen (ultimul oras avand multe monumente istorice si de arta), Kirkenes-Tromso(care include in traseu si cele mai nordice puncte europene: Nordkynn- al masei continentale, si Nordkapp(Capul Nord, aflat in Insula Mageroy), Tromso-Bodo, Bodo-Trondheim, Trondheim-Bergen. Cel mai renumit tur al fiordurilor este Stavanger-Bergen, incluzand fiordurile Hardanger(cel mai vizitat din Norvegia), Stavanger, Ryfylke. Alte fiorduri renumite sunt Sognefjord si Geirangerfjord. De vizitat si orasele nordice: Bodo, Narvik, si mai ales Tromso, aflat aproape de paralela 70.

               Insula Svalbard este un teritoriu neautonom, aflat la sute de kilometri nord fata de coasta norvegiana. Cu alte cuvinte, aproape de Polul Nord. Are o suprafata de doua ori mai mare decat Belgia si o populatie de 5000 de ori mai mica. Aici traiesc mai multi ursi polari decat oameni, adica in jur de 3000. Se poate ajunge cu avionul in capitala Longyearbyen, dar cel mai bine este la bordul unui vas de croaziera. Peisajul iti taie rasuflarea! (sau frigul)

                  Norvegia are poate cele mai frumoase peisaje din Europa si daca stii sa calatoresti, nici nu este atat de scump pe cat se spune. Atentie! Norvegia nu este in Uniunea Europeana(la fel ca Elvetia; probabil sunt prea dezvoltate si Uniunea le-ar trage in jos), asa ca este necesar pasaportul, desi daca vii din Suedia e probabil sa nu te intrebe nimeni de sanatate.

1 comentarii:

Chiriches Andra spunea...

In Scandinavia civilizatia este la ea acasa