vineri, 16 ianuarie 2009

17. Cascada Angel, Venezuela

         "Săritura cea mai adâncă"

Pret: 300 euro (din Caracas) -> 4 zile 

Siguranta: 3 (pt. Venezuela), 7 (pt. excursie la Cascada Angel)

           Cea mai inalta cascada din lume, Cascada Angel, se afla in adancul junglei venezuelene. Inaltimea totala a Cascadei Ingerului este de 979 metri, dar apa intra in cadere libera de la 807 metri. E o inaltime atat de mare, incat in anotimpul uscat, apa se evapora inainte de a ajunge jos. Locuitorii o numesc Salto Angel sau, in limbaj indigen, Kerepakupai-merú. Cascada se afla in parcul national Canaima, o padure ecuatoriala din sud-estul Venezuelei, chiar la sud de raul Orinoco. Canaima ocupa trei milioane de hectare, fiind al saptelea parc national, ca marime, din lume.Singura metoda prin care se poate ajunge aici e pe calea aerului.

             Numele cascadei provine de la pilotul american Jimmy Angel care a descoperit cascada in 1933 in timp ce survola platoul venezuelean. El s-a intors aici in 1937 impreuna cu sotia si cativa prieteni si a aterizat chiar in varful muntelui Ayantepuy, in incercarea de a convinge intreaga lume ca ce a vazut este adevarat, ca intr-adevar exista o cascada uriasa in padurea ecuatoriala a Venezuelei. Avionul a ramas impotmolit in pamantul mlastinos, iar Jimmy si prietenii lui nu au avut alta solutie decat sa coboare panta abrupta a muntelui. 11 zile le-a luat sa ajunga din nou in civilizatie.

           Referitor la cat de sigura este Venezuela, sa vedem ce zice Ministerul Afacerilor Externe: "Venezuela este o ţară în care criminalitatea atinge cote alarmante, împrejurare ce trebuie avută în vedere de toţi cei care călătoresc în această ţară. Criminalitatea este deosebit de ridicată în oraşele mari, în special în Caracas, metropolă în care săptămânal se înregistrează cca. 30-40 de crime (în ţară peste 10.000 de crime anual). Tipuri de infracţiuni frecvente: ucideri, furturi, tâlhării, trafic cu droguri. Măsuri de protecţie proprie a cetăţeanului: evitarea cartierelor periferice şi a străzilor lăturalnice din marile oraşe; renunţarea la folosirea obiectelor ce pot atrage atenţia (aparate de fotografiat, videocamere, ceasuri, inele sau alte bijuterii, oprirea în intersecţii având geamul autoturismului deschis). Măsuri de reacţie în cazul în care cetăţeanul român este victimă a unei infracţiuni: renunţarea la orice formă de rezistenţă violentă faţă de infractor, care, de regula, este înarmat." 

2 comentarii:

Anonim spunea...

cool misto

Hristoiu Gabriel spunea...

Superba cascada