luni, 5 ianuarie 2009

28. California

Vestul Salbatic, Hollywood si bogatie
Pret: 1200 euro -> 14 zile 
Siguranta: 7


               California, statul tuturor posibilitatilor, al Vestului Salbatic, al cautatorilor de aur, iar mai recent al Hollywoodului si al oamenilor bogati, are cea mai mare populatie din SUA, cu peste 36 de milioane de locuitori si este al treilea ca suprafata, cu 423.970 km 2. Este locul in care se afla cel mai inalt varf muntos din cele 48 de state compacte (Mount Whithey, 4421 m), iar la 300 km mai incolo, cel mai jos punct al Americii de Nord (Badwater, -86 m).
               Cele mai celebre orase ale Californiei sunt Los Angeles si San Francisco, dar se poate sa fi auzit si de Sacramento (capital statului), San Diego, San Jose, sau de resedintele bogatasilor: Santa Monica, Beverly Hills, etc. Orasul Ingerilor, cunoscut si sub numele de L.A., este cel mai mare din California, cel mai cunoscut si “locul in care are loc actiunea”.  Aria metropolitana contine peste 17 milioane de locuitori. Populatia orasului este foarte eterogena, jumatate dintre locuitori nascandu-se in afara Statelor Unite, in special in tarile latino-americane. Principalele atractii de aici sunt litoralul Pacificului, cu celebrele plaje si statiuni din jur si, desigur,  Hollywood. Ca sa ajungi in Los Angeles cel mai probabil vei lua avionul, desi se poate ajunge si pe calea ferata sau autostrada, dar dureaza zile intregi, sau chiar mai mult de o saptamana daca pleci din New York, spre exemplu. Un zbor dus-intors din New York costa in jur de 500 $. In L.A. metroul nu este foarte extins asa ca autobuzul, taxiul sau masina inchiriata sunt alte optiuni. Un alt oras ce nu poate fi ratat este San Francisco, cu celebrul sau pod Golden Gate, dar in California sunt foarte multe orase mai mici cu un farmec aparte, ca de exemplu Palm Springs.
               Dar nu te duci in California ca sa vizitezi doar marile orase. In California te duci si ca sa vezi creatiile naturii. De la padurile din nord , la desertul din sud si de la Muntii Sierra Nevada pana la litoralul Pacificului. Aici cresc si gigantii arbori Sequoia. Parcul National Yosemite si Valea Mortii se afla tot aici. Valea Mortii este ce mai secetos loc al tarii. Media precipitatiilor e in jur de 50 mm pe an, dar sunt zone in care nu cade nici un strop de apa pe tot parcursul anului .Aici temperaturile ajung vara pana la 54 de grade, dar iarna coboara sub pragul de inghet. Acum Valea Mortii este parc national, iar intrarea aici se plateste: 10 $ de persoana, 20 $ de masina. Nu departe, dar in statul vecin, Nevada, se afla celebrul Las Vegas, asa ca cine viziteaza Valea Mortii de multe ori vine sau se indreapta spre Las Vegas.

1 comentarii:

Dinescu Marian spunea...

Hehhe, cate ar fi de facut in California