joi, 22 ianuarie 2009

11. Tibet

    Inaltimi Himalayene

Pret: 1200 euro -> 10 zile

Siguranta: 6

        Cand ajungi in Tibet intri in o cu totul alta lume. Cultura, peisajul, altitudinea, clima isi fac usor simtita prezenta. Odata independent, acum Tibetul face parte din China.  Exista conflicte intre tibetani si partea chineza, care de multe ori nu tine cont de drepturile omului. Ati auzit fara indoiala de manifestarile pro-Tibet din intreaga lume si de tensiunile existente acolo. Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor se afla in exil in India. In ultima vreme turistilor nu li s-a mai permis accesul in Tibet, dar acum granita s-a redeschis. Turistii straini sunt o importanta sursa de venit. E o regiune mare ca suprafata dar relativ mica in ceea ce priveste populatia: sub 6 milioane de locuitori. Este regiunea aflata la cea mai mare altitudine din lume, de unde si-a capatat si denumirea de "Acoperisul Lumii".

         Ca sa ajungi in Tibet ai nevoie de permis special, dar te poti invarti doar prin capitala Lhasa si imprejurimi. Pentru colturile mai indepartate e nevoie de un alt permis. Reglementarile se schimba frecvent, depinde foarte mult de situatia politica. Poarta spre Tibet e de cele mai multe ori orasul Chengdu. Sunt avioane spre capitala tibetana, Lhasa, iar in 2006 s-a deschis si calea ferata ce face legatura intre Lhasa si restul Chinei. Din Beijing trenul face in jur de 2 zile, iar cel mai ieftin loc costa 40 de euro. Dar de obicei trenul asta e aglomerat si biletele trebuie rezervate din timp. Odata ajuns in Tibet, o buna optiune e sa inchiriezi un 4x4, cu sofer(e obligatoriu), cu care te poti invarti prin jur. Exista si variante mai ieftine: autobuze sau biciclete. Locatii tibetane ce merita vazute:  Lhasa, satul Sakya, oraselul Gyantse, Old Tigri, dar mai ales peisajul spectaculos al muntilor.

        Palatul Potala din capitala Lhasa e celebru in intreaga lume, e un simbol al Tibetului. Se afla la 'doar' 3700 de metri inaltime si fost construit in urma cu peste 1300 de ani. Complexul Potala are 117 metri inaltime, 360 metri lungime, se intinde pe 13 etaje si o suprafata de peste 400 000 de metri patrati. Aici se afla si mormintele a opt Dalai Lama, cel mai impunator avand 15 metri inaltime si fiind ornat cu 20 000 de diamante si 3 500 kg de aur. Pentru a nu se degrada, numarul turistilor a fost limitat la 2 300 de persoane pe zi.

0 comentarii: