joi, 8 ianuarie 2009

25. Cuba

   Calatorie in timp
Pret: 1100 euro -> 16 zile
Siguranta: 10
              
             Cuba este situata in Marea Caraibelor, la 200 km de Mexic si la mai putin de atat de "tovarasul" american. Este un stat comunist condus de partidul lui Fidel Castro, in care toate celelalte partide au fost interzise. Fidel a preluat puterea in 1959, prin celebra revolutie la care a participat si Che Guevara. Acum a renuntat la putere, dupa aproape o jumatate de secol, tara fiind condusa de fratele sau, Raul.
               Aceasta insula este inzestrata cu un peisaj spectaculos, cu multe vestigii culturale bogate si de mare valoare, dar si cu unele dintre cele mai renumite plaje din lume, ce dezvaluie kilometri de nisip alb si fin, cu ape cristaline si calde.
           Pe langa plaje si peisaje spectaculoase mai sunt orasele–muzeu, Havana si Trinidad, intrate in patrimomiul Unesco, care te introduc in atmosfera cubaneza specifica. Cu cladiri vechi , coloniale, oameni prietenosi si entuziasti, care desi traiesc in saracie, sunt mereu cu zambetul pe buze, canta si danseaza. Havana e un oras unic si socant. Masinile localnicilor sunt antice, multe dintre ele fiind masini americane luate cand inca se putea face asta - inainte de 1959. Dar pentru straini situatia e alta, pot fi inchiriate pana si ultimele tipuri de masini. Pentru straini si preturile sunt speciale, cu mult peste ce platesc localnicii, si din acest motiv Cuba nu e deloc o destinatie ieftina. Internetul e aici un lux, scump si totul se filtreaza. Este ilegal sa ai internet acasa. Si convorbirile telefonice sunt scumpe, pana si prin programe gen Skype se plateste. Salariul mediu, oficial, e 15 $ pe luna, dar aici nimeni nu moare de foame. Alimentele se iau cu cartele si sunt subventionate. (Pentru cubanezi, evident. Pentru straini le mai adauga un 0 - la varianta nesubventionata) Aici exista doua tipuri de bani: CUP - banii locali, pe care ii folosesc localnicii, si CUC- pentru straini. 1 CUC=24 CUP !
                Pentru cetatenii romani care calatoresc în Cuba este necesara obtinerea vizei de intrare, care costa vreo 30 de dolari. Cardurile americane, sau partial americane nu sunt acceptate: spre exemplu nu sunt acceptate carduri de la Banca Transilvania. De altfel, nu e o idee prea buna sa scoti bani de pe card pentru ca au comisioane foarte mari.