duminică, 11 ianuarie 2009

22. Dubai

      Cand nu mai stii ce sa faci cu banii

Pret: 480 euro -> 7 zile

Siguranta: 9

                  Emiratele Arabe Unite este o tara mica, ce musteste de petrol. Si cum petrolul, in orice limba din lume, inseamna bani, seicii de pe aici si-au umplut conturile atat de mult incat se incurca in numaratul zerourilor . Asa ca, fie ca se plictiseau, fie ca si-au pierdut numaratoarea banilor, s-au gandit sa-i investeasca, facand cele mai mari, mai moderne si mai excentrice constructii din lume, toate adunate intr-un singur oras: Dubai.

                  Oamenii s-au gandit ca nu mai au loc in oras, asa ca s-au pus pe construit insule in mare. Nu insule, arhipelaguri! In forma de palmieri si de glob pamantesc! Bineinteles ca bogatasii au sarit care mai de care sa le cumpere, probabil ca sa se laude cu ele. Pana mai recent, simbolul orasului era hotelul Burj al-Arab, construit - cum altfel?- pe o insula, cica hotel de 7 stele, unde cea mai ieftina camera costa aproape 1000 de euro. Au construit si palmierii, care poate nu au depasit in notorietate hotelul, dar acum se afla in constructie cea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai. Spulbera tot ce exista pana acum: are 780 m si este inca in constructie! Cand va fi construita prima cladire cu peste 1 km inaltime, probabil aici se va face. Daca nu cumva li se va termina petrolul pana atunci!

                      Desi e in desert, aici poti sa si skiezi. Au creat partii acoperite, iar doua ore petrecute aici costa 30 de euro. Imbracaminte groasa iti dau ei de acolo. Cateva proiecte si realizari aici.

                      Dubaiul a ajuns destinatie turistica pentru bogatasii lumii, acum e la moda sa te duci in Dubai. Dar asta nu inseamna ca e un loc doar pentru bogati: cu un buget mediu, poate chiar mai mic decat costul unei vacante la all inclusive in Turcia sau Grecia, te poti duce in Dubai. Transportul costa 270 euro, iar cazarea pentru o saptamana 210 euro. Deci in total 480 euro. Daca mai punem mancare si alte mici cumparaturi si intrari (de exemplu Burj al-Arab se poate vizita pt vreo 20 de euro)  ajungem pe la 800 euro. Un buget mare pentru un oras din Europa, dar mic in comparatie cu sumele astronomice pe care le dau unii ca sa ajunga aici. Am vazut mai demult la televizor la stiri: "Superoferte last minute". Pentru Dubai era 1200 euro, parca pentru o saptamana, deci in mod normal era mai scump. Nu stiu ce conditii ofereau cei de la agentia aia, dar nu merita sa platesti 1200 de euro cand stii ca poti sa te duci cu 480!