vineri, 9 ianuarie 2009

24. Istanbul

      Orasul legendă
Pret: 150 euro -> 5 zile
Siguranta: 8
           

                Istanbul este un oras unic in primul rand pentru ca se lafaie pe doua continente, Europa si Asia. Este un oras aparte si pentru ca este cel mai mare din Turcia, fara a fi si capitala. E drept ca a avut acest privilegiu in urma cu secole, in vremurile cand se numea Constantinopol, dupa intemeietorul sau, inparatul roman Constantin cel Mare. 
               Am mai scris inainte despre Istanbul. E un oras special ce are o istorie cu care putine orase se pot mandri, este poarta Europei spre Orient. Turcii au fost cei mai mari dusmani ai nostri timp de secole; acum suntem chiar prieteni. Multi vanzatori stiu chiar cateva cuvinte in romaneste si te asociaza imediat cu Hagi.
             Principalul obiectiv al Istanbulului este uriasa Hagia Sophia, astazi transformata in muzeu. Langa ea se afla Moscheea Albastra, la fel de impunatoare. Tot aproape se gaseste si Palatul Topkapi in care se poate vedea si sabia lui Stefan cel Mare. De asemenea, tot in partea europeana sunt Marele Bazar, urias, cu peste 4000 de standuri in care se vinde orice, de la rahat la narghilele, si Bazarul Egiptean, in care se gasesc in special condimente. Toate astea sunt in partea vestica a Istanbulului European, separata de cea estica prin Cornul de Aur, un golf al stramtorii Bosfor. De cealalta parte se afla Turnul Galata, Palatul Dolmabahçe, zona Taksim, iar in extremul est, constructiile moderne ale Istanbulului.
            Trecand podul peste Bosfor, se ajunge in partea asiatica, mai saraca in constructii monumentale. Se remarca cladirea garii Haydarpasa, in care opresc toate trenurile ce ajung la Istanbul din partea asiatica. Tot aici se afla stadionul echipei Fenerbahce, cu cei mai fanatici suporteri din Turcia, precum si dealul-parc Camlica de unde privelistea asupra Bosforului e extraordinara.
                 Turcii sunt inventatorii rahatului. Cel mai bun rahat din lume il veti manca aici. Altceva ce nu poate fi ratat cand esti la Istanbul este ceaiul. Turcii beau ceai intotdeauna: o data, de trei ori, de zece ori pe zi. Printre cele mai populare arome se numara: de mere, de trandafiri sau de portocale.
                  Duceti-va la Istanbul! E aproape, e ieftin, e frumos!

0 comentarii: