marți, 27 ianuarie 2009

6. Egipt

      Un dar al Nilului

Pret: 600 euro -> 20 zile

Siguranta: 7

               Egiptul este locul in care a luat fiinta acum mai bine de 5000 de ani, poate cea mai stralucitoare civilizatie a omenirii. Pentru ca faraonii isi doreau ca dupa moarte sa ajunga in viata de apoi, au construit piramidele. Constructii uluitoare pe care oamenii de stiinta de azi inca nu stiu complet cum de au putut fi facute. Cert este ca Piramida lui Keops, singura minune antica ce este inca in picioare, a fost cel mai inalt monument construit de om timp de 4500 de ani! Majoritatea piramidelor se gasesc la Giseh, langa Cairo.

             Nu degeaba se spune ca Egiptul este un dar al Nilului, fara acest fluviu civilizatia egipteana n-ar mai fi existat. Integul Egipt era concentrat de-a lungul Nilului, pana in Sudanul de astazi. Totul depindea de Nil, de revarsarile acestuia care fertilizau pamanturile de langa maluri.

                 Egiptul are mult mai multe de oferit, nu doar piramidele. Acestea sunt doar cireasa de pe tort. Monumente si temple sunt presarate peste tot de-a lungul Nilului si culmineaza cu cele de la Luxor, cu Valea Regilor. Mai la sud se afla ultimul mare oras egiptean: Aswan, unde exista un mare baraj pe Nil, ce formeaza lacul Nasser. Templele de la Abu Simbel, de langa granita cu Sudanul, contin statui uriase, de peste 20 de metri inaltime, ale faraonului Ramses II.

               Pe langa piramide si temple, Egiptul mai este cunoscut pentru statiuniile de la Marea Rosie: Hurghada, Sharm el Sheikh, Nuweiba, cu amenajari ultramoderne. Marea Rosie ofera un spectacol subacvatic extraordinar, fiind ideala pentru snorkeling si scufundari.

                In ultima vreme multi turisti romani aleg sa-si petreaca vacanta in Egipt, majoritatea in all-inclusive-uri din statiunile de la Marea Rosie, in hoteluri ... pline de rusi. Pentru ca rusii, ca si romanii, prefera all-inclusive-urile. Sa stea toata ziua cu burta la soare si sa bage in ei ca spartii, ca doar au bautura si mancare gratis... O saptamana intr-o vacanta de-astea costa vreo 700-1000 de euro pe la agentiile noastre. Ceva mai mult pentru cei care viziteaza obiectivele de pe malurile Nilului. Dar daca vrei sa vezi Egiptul adevarat, toate marile obiective, si sa stai si putin la plaja, iti trebuie cam 3 saptamani si costa cam 600 de euro. Da, nu la hoteluri de 4 si 5  stele, dar doar nu te duci in Egipt sa stai in camera de hotel! Si asta e valabila pentru majoritatea locatiilor din lume prin care calatoresti.

                Negustorii din Egipt sunt agresivi, mereu se tin dupa tine sa-ti vanda diverse lucruri la preturi de cateva ori mai mari decat cele normale. Trebuie intotdeauna sa negociezi! Nu poti sa te duci in Egipt, sau in orice tara mai exotica, fara sa te informezi macar cateva ore inainte de pe internet despre cum e pe-acolo, ca si cand te-ai duce la Costinesti. In Egipt e saracie, negociere la greu si caldura mare. Egipt nu e Europa, Egipt e Africa! 

               Intre principalele zone de interes turistic din Egipt se poate circula cu avionul, dar e scump si nu merita, cu autobuzul, sunt peste tot si sunt foarte ieftine, sau cu trenul, de-a lungul Nilului. Intre Hurghada si Sharm el Sheikh cea mai buna varianta este ferry-ul.

               Egiptul este extraordinar, are monumente incredibile, dar cand va duceti tineti seama de unele detalii, ca sa nu va ia prin surprindere.

0 comentarii: