luni, 12 ianuarie 2009

21. Filipine

      Spectacolul naturii

Pret: 900 euro - 14 zile

Siguranta: 6

             Undeva in Marea Chinei de Sud, la est de Malaysia, intre China si Indonezia, se gaseste Arhipelegul Filipinez. Include peste 7000 de insule si insulite, cu o suprafata totala de 300 000 km2, care ocupa o suprafata maritima de patru ori mai mare. Numai 2800 au denumiri si doar 11 dintre acestea ocupa 95% din suprafata tarii. Cele mai mari sunt Luzon, unde se afla si capitala Manila, Mindanao, Negros, Samar, Palawan. Clima este triopicala, umeda, dar padurile mai ocupa doar 20% din suprafata tarii.

              In Filipine se gasesc adevarate capodopere ale naturii. In primul rand insulele au un adevarat peisaj tropical, cu vegetatie specifica, cu plajele ce au nisip alb, fin si apele de o culoare minunata, limpede, cu pesti si corali de toate tipurile. La nivel mondial sunt foarte renumite plajele din mica insula Boracay. A fost declarata destinatia turistica nr. 1 a anului 2007 (in 2008 a fost Laos), si desi aceste clasamente sunt subiective, totusi acest lucru spune ceva. Poate ca asta mai mult i-a daunat decat a ajutat-o, cum se intampla de obicei cu destinatiile prea turistice, cand prea marea aglomeratie de turisti face sa scada farmecul locului respectiv si distrug cadrul natural. Dar chiar si asa, Filipine are sute, mii de locuri ca Boracay ce asteapta sa fie descoperite.

                 O opera a naturii absolut incredibila este raul subteran de la Puerto Princesa, in insula Palawan, dar foarte frumoase sunt si asa-numitele "Chocolate Hills", niste "dealuri" simetrice, asezate unele langa altele, iar in sezonul secetos vegetatia se usuca, facandu-le sa para niste dealuri de ciocolata. In insula Luzon sunt multi vulcani spectaculosi: vulcanii Pinatubo si Taal, ultimul cu un frumos lac de crater, iar mai la sud, vulcanul Mayon. Sunt faimoase si asezarile si orezariile in terase Banaue, realizate si utilizate de populatia ifugao de cateva mii de ani, declarate patrimoniu al umanitatii. In insulita Mactan de langa insula Cebu, se afla un monument al lui Magellan, pe locul in care acesta a debarcat in urma cu sute de ani. Tot pe insula se gaseste biserica Minare del Santo Nino, unica bazilica din Extremul Orient, cu statuia lui Iisus Hristos copil, despre care traditia spune ca i-a fost data lui Magellan de catre regina Juana.

                  Filipine este o tara oarecum periculoasa, ce gazduieste grupari teroriste care se afla in legatura cu Al-Qaeda, iar rapirile de turisti si cererile de rascumparare au avut loc in repetate randuri. Dar asta in special in sudul tarii, in insula Basilian si arhipelagul Sulu, chiar si in Mindanao. Zonele turistice precum Boracay sunt destul de sigure.         

0 comentarii: