miercuri, 21 ianuarie 2009

12. Malaysia

      Plantatii de ceai si plaje exotice

Pret: 700 euro - 21 zile

Siguranta: 8

           Malaysia este impartita in doua: o parte continentala, corespunzand partii sudice a Peninsulei Malacca si alta insulara, ocupand partea de NV a insulei Kalimatan, cunoscuta si sub numele de Borneo. Cele doua parti sunt aproximativ egale ca suprafata, dar 85 % din populatie (care depaseste 27 de milioane) traieste in partea continentala a tarii.

          Malaysia e una dintre cele mai dezvoltate tari din zona, apartinand celei de-a doua generatii de "tigri asiatici" (alaturi de Thailanda, Indonezia), un simbol fiind realizarea in capitala Kuala Lumpur a celor mai inalte turnuri gemene din lume, "Petronas Twin Towers", 452 m.

          Locuri ce merita vizitate exista in toate colturile tarii, le voi mentiona pe cele mai importante. Capitala Kuala Lumpur merita macar doua-trei zile. Turnurile gemene sunt, fara indoiala, simbolul orasului. Se pot vizita gratis, dar trebuie sa stai dimineata la coada ca sa iei un bilet de ordine si sa aflii la ce ora esti repartizat. Se dau in fiecare zi maxim 1600 de bilete. La periferia orasului sunt pesterile Batu. Trebuie sa urci cateva sute de trepte si sa ai grija la maimute, ca sunt cam agresive. In KL(cum i se mai zice Kualei Lumpur) mai poti vizita turnul KL, precum si parcuri de pasari sau fluturi si o gradina de orhidee.

                Daca ai chef de distractii si de natura in acelasi timp, nimic mai simplu, ia autobuzul pana la Genting Highlands. Este Las Vegasul Malaysiei, cu parcuri de distractii si cazinouri in creierii muntilor, la 1800 m inaltime. Ca sa ajungi aici urci cu cel mai lung cable-car din lume (aproape 4 km) pe deasupra junglei, pe care il iei de unde te lasa autobuzul. Tot aici gasesti si cel mai mare hotel din lume, First World Hotel, cu 6118 camere (dupa alte surse, al doilea din lume). 

                 O excursie de o zi poate fi facuta in orasul cultural al Malaysiei: Melaka. Aici se intalnesc monumente din diverse epoci: pagode, temple, palate, forturi, catedrale., etc. Doar aici poti vedea, unele langa altele biserica, moschee, temple budiste sau hinduse. E un oras linistit, cu aer colonialist.

                  Daca te saturi de aglomeratia oraselor, ai trei variante: mare, munte sau rezervatie naturala. Dar toate astea au o alta conotatie in Malaysia, sunt la superlativ. Statiunea montana nr. 1 a Malaysiei este Cameron Highlands. Aici e intotdeauna primavara. Cat vezi cu ochii sunt numai plantatii de ceai, marginite de padure. Se pot face excursii prin jungla pe diferite trasee.

                    Cine vrea mare, are o multime de optiuni. Daca preferi o insula aproape pustie, cu nisip alb, ape de o culoare de nici in filme nu ai vazut, atunci Insulele Perhentian din NE sunt perfecte. Tot pe coasta de est, la fel de frumoase, dar mai dezvoltate, sunt insulele Redang si Tioman. Fauna marina e incredibila, o multime de corali si pesti viu colorati pot fi vazuti daca alegi sa faci snorkeling sau scufundari. Nici coasta de vest nu e saraca in astfel de insule, poate nu la fel de frumoase, dar mai animate. Aici se remarca Lagkawi, un grup de insulite cu un relief deluros, unde la 600 m inaltime a fost construita o platforma de observatie la care se ajunge cu telecabina. Privelistea asupra marii si a insulitelor e incredibila! Mai sunt si insulele Penang si Pangkor, prima cu orasul Georgetown, in care s-a pastrat aerul colonial.

                  Pentru a simti cu adevarat salbaticia acestei tari, insula Borneo e ideala, dar si parcurile naturale din partea continentala. Aici se gaseste Taman Negara, una dintre cele mai vechi jungle de pe pamant, avand in jur de 120 de milioane de ani. Aici traiesc, printre altele, elefanti, tigri si rinoceri. Insula Borneo e impartita intre trei state: Malaysia, Indonezia si Brunei. Partea Malaysiana e impartita in doua regiuni: Sarawak si Sabah, cu capitalele la Kuching si Kota Kinabalu. Aceasta parte a Malaysiei difera mult de partea continentala, fiind mai saraca, mai salbatica si mai putin populata. In parcurile de aici pot fi intalniti urangutanii, unul dintre ultimele lor refugii. O excursie interesanta se poate face in parcul Kinabalu: urcarea pe muntele cu acelasi nume, care este cel mai inalt din Borneo si din Malaysia: 4101 m. Ascensiunea se face cu ghid, pe parcursul a doua zile. De mentionat ca Borneo este o zona de malarie, asa ca trebuie luate medicamente speciale.

                    Malaysia e o baza perfecta pentru vizitarea altor tari din zona si asta datorita companiei low-cost Air Asia. Recent au introdus ruta Londra-KL, cu preturi uneori la jumatate fata de alte companii. Pentru rutele interne Air Asia are preturi incredibile: 10-15 euro pe segment. Autobuze exista intre mai toate orasele, cu preturi de la 10 euro in jos. Exista si doua linii de tren, confortabil si la fel de ieftin, cu care se poate ajunge si in Thailanda. Cand esti in Malaysia nu poti rata sa vizitezi si Singapore, o tara cat un oras, foarte moderna si civilizata. Din KL faci 5-6 ore cu autobuzul si ceva mai mult cu trenul. Malaysia e o tara pentru orice gust, tot ce vrei poti gasi aici, la preturi mici si servicii de calitate.

0 comentarii: