miercuri, 14 ianuarie 2009

19. Roma

        Caput Mundi

Pret: 110 euro -> 4 zile

Siguranta: 8


                 Cu o istorie ce incepe din anul 753 i.HR., atunci cand a fost fondat de Romulus si Remus, Roma este orasul cu cele mai multe monumente istorice si de arta de pe glob. Capitala celui mai mare imperiu al omenirii, Roma a fost timp de secole cel mai important oras de pe pamant, fiind supranumit "Caput Mundi".
                Orasul te fascineaza de la primul pas. Tot centrul orasului e alcatuit numai din cladiri vechi, muzee si monumente. Si cand spun centru, ma refer la tot orasul in afara de periferii. Punctul central al calatorului e aproape intotdeauna gara Termini. Fie ca ajungi cu trenul sau cu avionul, tot de aici iti vei incepe calatoria prin Orasul Etern. Pana si cele doua linii de metrou fac legatura intre ele tot aici. Nu departe de gara vei da de singura  noua minune a lumii care se afla in Europa: Il Colosseo! - sangerosul si legendarul Colosseum. De aici inainte monumentele de o valoare extraordinara se tin lant: Foro Romano, Arcul lui Constantin, Columna lui Traian, Palatul Vittorio Emanuele, Pantheonul. Ascunsa dupa cladiri, intr-o piata mica, Fontana di Trevi nu are cum sa te lase indiferent. Multi o considera cel mai romantic loc din lume. Pe oriunde ai lua-o mai departe, vei da intr-una dintre fermecatoarele piete ce abunda in aceasta parte a orasului si din care se remarca Piazza Navona, Piazza di Spagna si Piazza del Popolo, ultima cu cele doua biserici gemene. Daca treci Tibrul te vei apropia de granita Italiei, in plin centrul capitalei. E o frontiera mai mult simbolica, Vaticanul fiind singurul stat din lume in care oricine poate patrunde  fara niciun act. Dar pana sa ajungi in tara papei nu ai cum sa nu fi observat Castelul Sant'Angelo, cu forma sa specifica, rotunda. Vaticanul are 44 de hectare in care se gasesc muzee, palate si Piazza San Pietro, cu celebra Basilica di San Pietro, a doua ca marime din lume, dar cert, cea mai cunoscuta si vizitata(Pe locul 1 este Notre-Dame de la Paix din Yamoussouko, Cote d'Ivoire, cu 30000 m2).
             Italia, in general, si Roma, in special, au ajuns a doua casa pentru multi romani, multi dintre ei veniti ca sa munceasca, iar in ultimii ani, din ce in ce mai multi, ca sa o viziteze. Pentru ca de Roma nu suntem apropiati doar cu numele si istoria, ci si geografic, si legati de o multime de companii aeriene, low cost si nu numai. Cele mai multe rute low cost din Romania sunt spre Italia, cu preturi ce incep uneori de la 30 euro dus-intors (exista, desigur, si exceptii: spre exemplu acum e o oferta prin februarie Constanta-Pisa 1 euro, a fost si un cent mai demult; pentru Roma, Venetia si Milano acum sunt la Wizzair oferte cu 59 lei - cu zboruri inainte de aprilie- ieri erau 39 lei). Roma are doua aeroporturi principale: Fiumicino -cel mai important- si Ciampino, folosit de companiile low cost. Si pentru ca n-are niciun rost sa va duceti in Italia cu o companie de linie, la care platiti de 5-10 ori mai mult doar pentru ca va dau sa mancati un sandwich de 5 euro, am sa va spun cum se ajunge de la aeroportul Ciampino pana la gara Termini. Sunt 4 variante:
1) Taxi, minim 30 euro, scump, nerecomandat.
2) Autobuze directe , 6-8 euro, va recomand.
3) Tren, cativa euro, dar gara din Ciampino e mai greu de gasit si e destul de departe, nu va recomand.
4) Autobuz pana in Anagnina, 1.2 euro, si de acolo metrou pana in Termini, 1 euro - cea mai buna varianta.
            In oras, cea mai buna varianta este sa mergi pe jos, dar daca simti ca nu mai poti dupa o zi epuizanta si calduroasa, fie te opresti undeva sa te odihnesti, fie iei metroul sau autobuzul. Metroul roman are doar doua linii, asa ca in unele parti ale orasului nu ajunge. Un abonament pe o zi costa 4 euro, pe trei zile, 11 euro. 

0 comentarii: