duminică, 4 ianuarie 2009

29. Cascada Victoria

     Spectacol in stil african
Pret: 1000 euro - din Romania; 400 euro - din Africa de Sud -> 4 zile
Siguranta: 5
                  Situata pe fluviul Zambezi, la granita dintre Zambia si Zimbabwe, Cascada Victoria este de doua ori mai inalta si de cateva ori mai lunga decat Cascada Niagara. Cateva stanci si insulite impart cascada in trei parti principale: Cascada Curcubeu, Cascada Principala si Cascada Estica. Numita de bastinasi "Fumul care tuna", cascada are o inaltime de 110 m, latimea de peste 1700 m, iar debitul e foarte diferit de la o perioada la alta: de la 10000 m cubi/s in anotimpul ploios, la sub 300 m cubi/s in anotimpul secetos. Vaporii de apa produsi de cascada se ridica pana la cateva sute de metri inaltime, ducand la producerea unor curcubee extraordinare (inclusiv cand e luna plina), dar si la formarea unei vegetatii ecuatoriale in jur. De ambele parti ale cascadei, in cele doua tari, exista parcuri naturale, de o dimensiune relativ mica, dar cu o vegetatie si fauna specifica zonei.
               Primul european care a descoperit cascada a fost celebrul misionar si explorator scotian David Livingstone, in 1855. Acesta a ramas impresionat de frumusetea cascadei, catalogand-o drept "cea mai frumoasa priveliste pe care a vazut-o in Africa". Tot Livingstone i-a dat si numele, numind-o astfel in cinstea reginei Angliei. In semn de recunostinta, langa cascada a fost ridicata o statuie care-l infatisaza. 
                In 1938, in aval a fost construită o hidrocentrala, iar in 1969 a fost data in folosinta pasarela Knife Edge, care uneste malul cu un promontoriu spectaculos; aceasta le ofera vizitatorilor o priveliste extraordinara. Ca sa vezi Cascada Victoria ai doua optiuni: stai in orasul Livingstone din Zambia sau in Victoria Falls din Zimbabwe. In ambele orase se poate ajunge cu avionul din principalele capitale din jur, in special din Johannesburg.   Printre activitatile ce pot fi facute cand ajungi aici se numara: 
- plimbare cu canoea pe cursul superior al fluviului Zambezi;
- bungee jumping de pe Victoria Falls Bridge (aflat la 120 m deasupra raului);
- rafting pe Zambezi;
- zbor cu avionul sau elicopterul pe deasupra cascadei;
- safari in parcurile din jur;
- excursie in Parcul National Chobe din Botswana (ce detine cea mai mare populatie de elefanti: peste 60000 );
              Cascada Victoria este considerata un loc sacru si special, deoarece este unul dintre putinele locuri atat de impresionante de pe Terra. E cascada cu cea mai mare latime din lume si este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Africii.

0 comentarii: