sâmbătă, 18 octombrie 2008

7 minuni ale lumii

       Toata lumea a auzit de "Cele sapte minuni ale lumii antice", insa sunt putini cei ce stiu care sunt ele. Au existat mai multe versiuni, insa lista finala, care a ramas cunoscuta in zilele noastre, este:

 1. Marea Piramidă din Giza
 2. Grădinile suspendate ale Semiramidei
 3. Templul zeiţei Artemis din Efes
 4. Statuia lui Zeus din Olympia
 5. Mausoleul din Halicarnas
 6. Colosul din Rodos
 7. Farul din Alexandria

        Dintre toate, singura care mai exista in zilele noastre este Piramida lui Keops, care a fost cea mai inalta constructie din lume timp de 4300 de ani, pana la construirea Turnului Eiffel. Celelalte au fost distruse prin dezastre naturale: cutremure sau incendii. Au fost omise si alte mari constructii: Lacul artificial Moeris, Labirintul de la Fayum si Marele Zid Chinezesc.

        Pe 07.07.07, la Lisabona, au fost alese cele "7 minuni ale lumii moderne". Initial au fost multe propuneri, dar in finala au intrat 21 de "minuni". In urma voturilor a peste 100 de milioane de oameni au iesit castigatoare:

 • Marele Zid Chinezesc
 • Chichén Itzá, Mexic
 • Orasul Petra din Iordania
 • Machu Picchu, Peru
 • Taj Mahal, India
 • Colosseum, Italia
 • Statuia lui Iisus din Rio

        Eu sunt de acord 100 % cu primele patru, in mare masura si cu cea de-a cincea. Ultimele doua, insa, sunt discutabile. Colosseumul s-a pastrat bine, dar parca nu e o constructie care sa-ti taie intr-adevar rasuflarea. Dar fiind extrem de cunoscut, a primit multe voturi. Nu zic ca cele doua nu merita sa fie acolo, dar daca statuia din Rio e acolo si templele de la Angkor, din Cambodgia, nu sunt , parca nu e corect.

         In 2010 vor fi alese alte 7 minuni, de data asta minuni naturale. Puteti vota accesand siteul New 7 Wonders of Nature. Acolo este afisat si clasamentul primelor 77 de propuneri. Dintre acestea, primele 21 vor ajunge in finala, iar castigatoarele vor fi anuntate pe 07.07.2010 . Si Romania are trei candidate, dar deocamdata nici una nu se afla in top 77 : Delta Dunarii, Pestera Scarisoara si Parcul Retezat.

         Optiunile mele sunt: in primul rand Ha Long Bay din Vietnam, apoi Marea Bariera de Corali, Lacul Baikal, Chocolate Hills din Filipine, Parcul Serengeti din Tanzania, Cascada Angel din Venezuela, iar la ultima ma mai gandesc.

0 comentarii: