miercuri, 17 septembrie 2014

Truly Asia (9) - Templele Angkor din Cambodgia: A treia zi

Planul principal pentru a treia zi plina in Cambodgia e urmatorul: rasarit la Angkor Wat, vizita la Ta Prohm si plimbare cu ATV-ul. Pentru rasarit plecarea sa face undeva in jurul orei 5:30 si implica un cost aditional pentru tuk-tuk de 3$. Pentru ca la ora 3 dupa-amiaza trebuia sa ma duc in turul cu ATV-ul, am stabilit suma de 12$, la fel ca in ziua precedenta cand am facut turul templelor centrale, dar i-am lasat 15$, mai ales ca se oferise sa ma duca gratuit a doua zi dimineata la aeroport.

Ajung la Angkor Wat cand incepe sa se lumineze, nu e chiar intuneric total. Multa lume e deja stransa pe malul unui mic lac, unul dintre cele mai bune locuri pentru a surprinde soarele ivindu-se peste turnurile marelui templu. Cu toate astea, parca sunt mai putini oameni decat ce auzisem pe net ca se aduna cateodata. Cerul se lumineaza treptat.


Apoi apare si personajul principal, soarele.Nu mai intru in interiorul templului, dar urmeaza sa ma intorc aici pe la pranz. Vad pe harta un templu pe care il sarisem zilele anterioare si ii zic soferului sa mergem acolo. El imi spune ca e mic si nu prea merita, dar mergem totusi acolo, ca tot e in drum. Intr-adevar e foarte mic, dar are niste sculpturi in relief interesante si e facut din caramizi mai mici decat celelalte.

Templul urmator este Ta Prohm. Este templul facut celebru de filmul Tomb Rider al Angelinei Jolie. Ce are special acest templu? Vegetatia care si-a recerut dreptul asupra pamantului pe care a fost construit. E uimitor sa vezi cum au crescut radacinile copacilor peste pietrele templului. Raman doua ore aici si ma plimb prin toate cotloanele de mai mai multe ori. Anumite parti au fost restaurate iar altele sunt in curs de restaurare. Inca nu-mi dau seama cum e mai bine: sa fie lasate templele asa cum au fost redescoperite in epoca moderna sau sa fie refacute la forma pe care o aveau atunci cand au fost construite? In perioada asta inca se pot intalni ambele variante dar peste cativa ani probabil tot mai multe vor fi restaurate.


Plec mai departe sa vizitez pentru ultima oara Angkor Wat-ul. Dar pe drum ne oprim la un copac crescut pe ul loc cel putin neprielnic. Numai el stie cum a reusit, trebuie sa fie un copac-campion!

Cum imi sta ca tuk-tuk-ist :D ?

Una dintre portile de intrare in zona centrala si un microbuz care reuseste sa treaca testul de latime.

Pe langa Angkor Wat mai vizitez din nou Bayon si apoi urc pe templul refacut dintr-un maldar de pietre dupa niste schite care au fost salvate.Si aici inchei vizita mea la templele Angkor, una dintre minunile lumii. 

0 comentarii: