vineri, 2 august 2013

Sarmisegetuza Regia - Rapa Rosie - Castelul Huniazilor

In minivacanta de Paste am plecat doua zile cu familia spre Hunedoara si imprejurimi. Traseul a fost asa: Craiova - Deva - Sarmisegetuza Regia - Rapa Rosie - Alba Iulia - Castelul Corvinilor - Manastirea Prislop - Biserica de Piatra Densus - Pestera Bolii - Craiova.

Am plecat de vineri seara si datorita soselelor uimitor de libere am ajuns dupa vreo 4 ore in Deva. Cazarea am avut-o la Pensiunea President, un raport foarte bun pret-calitate. Dimineata urmatoare am pornit spre legendara Sarmizegetuza Regia. Nu inteleg de ce oameni din toate colturile lumii fac pelerinaje la niste pietre numite Stonehenge, iar la noi sunt multi romani care nici nu stiu de cetatea dacica din Muntii Orastiei. Sa trecem peste. Se zvoneste in online si nu numai ca drumul pana la cetate este foarte prost si ca nu merita facut caci e posibil sa-ti strici masina. Nu e chiar asa. Intr-adevar, ultimii 20 de kilometri sunt neasfaltati si uneori ai parte de ceva denivelari, dar nu sunt gropi mari si nici damburi uriase. Drumul poate fi parcurs pana sus cu orice tip de masina. Uitati-va si pe Google Street View daca nu ma credeti.

Cand am ajuns erau doar doi turisti. Si inca trei jandarmi care pazeau. Pe parcurs am mai venit ceva turisti, 90 % dintre ei incercand sa se umpla de energie de la pietre. Da, asa se zice, ca aici energia misuna peste tot, dar in special in interiorul calendarului dacic, probabil fiindca e in forma de spirala. Oamenii s-au asezat in mijloc, formand o alta spirala si meditand. Cadrul natural este frumos, munte, verdeata, aer curat, care sigur ca iti dau o stare de bine. Cred ca orice roman ar trebui sa vina macar o data in viata aici ca sa vada cele mai importante ramasite ale stramosilor nostri daci.



De la Sarmisegetuza am plecat spre Rapa Rosie, langa Sebes. Rapa Rosie e una dintre minunile naturale ale Romaniei. Ca de obicei, putin cunoscuta. Peisajul seamana putin cu unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, Cappadocia. Prin apropiere o sa treaca in viitorul indepartat o autostrada care acopera vechiul drum, asa ca daca vreti sa ajungeti aici urmati indicatoarele de pe stalpi, nu drumurile care apar pe Google Maps asa cum am facut noi. De pe stanci se vede foarte frumos si peisajul din jur.

La Alba-Iulia am ajuns ca sa vedem nou-renovata cetate Alba Carolina. La intrare n-au intampinat podetele peste santurile adanci, inca in lucru, si cele doua catedrale: Catedrala Reintregirii Neamului si Catedrala Catolica. Fiind seara de dinaintea Invierii, multa lume a venit in hainele de sarbatoare, in frunte cu primarul, mitropolitul si reprezentanti ai casei regale. Da, e frumoasa cetatea, dar cred ca inca ar mai fi loc de ceva renovari. In unele parti se poate intra doar daca se plateste o taxa de intrare. In perioada in care am fost noi Sala Unirii nu se putea vizita.

Duminica dimineata am plecat la Hunedoara ca sa vedem Castelul Huniazilor sau Castelul Corvinilor, asa cum mai este cunoscut. Unii zic ca este cel mai frumos castel medieval din Romania, si intr-adevar de afara chiar este peste Bran. Din interior insa, parca mi-a placut mai mult Branul. Nu sunt multe sali de vizitat, iar cele care sunt nu au foarte mult mobilier. Aici se gaseste o mica camera de tortura, o alta cu trofee de vanatoare, dar si o sala mare, cu steme si ceva arme de vanatoare. Intrarea este 20 de lei pentru adulti, dar numai 5 lei pentru studenti. Mai multe detalii despre castel si nu numai gasiti aici.


Manastirea Prislop a devenit destul cunoscuta in ultima vreme. Am ajuns aici la insistentele mamei care dorea sa se roage la mormantul Parintelui Arsenie Boca. Eu am auzit de ea cand nu stiu ce cocalar a venit aici cu elicopterul, e si asta un mod de a-i face publicitate. Mi-au placut florile de toate tipurile aduse de credinciosi, dar nu mi-a placut coada la care a trebuit sa stam. Acolo este si o mica grota in care se pare ca s-a ascuns parintele cand era urmarit de comunisti, cred. 

Pe drumul de intoarcere am oprit la Biserica din piatra de la Densus si la Pestera Bolii, aflata in apropiere de Petrosani. Pe net vazusem ca e iluminata in weekend, dar poate din cauza ca era Pastele, am gasit-o pierduta in intuneric. Cu lanterna de la telefonul fratelui meu, ne-am afundat pana in celalalt capat al pesterii. Ce are deosebit pestera: e strabatuta pe tot parcursul de un rau. S-au amenajat si vreo 3-4 podete care fac trecerea de pe un mal pe altul. In rest nu e cine stie ce, lipsesc formatiunile spectaculoase, dar daca aveti drum pe aici, merita sa va opriti 30 de minute.

Ultima oprire a fost la Coloana Infinitului. Nu cred ca am mai fost aici, poate in excursiile cu scoala in clasele primare, dar tind sa cred ca am fost doar la Poarta Sarutului si Masa Tacerii, caci de coloana nu imi amintesc nimic. 

2 comentarii:

Aliceee Traveler spunea...

excursia asta vreau si eu sa o fac.
La Stonhange e vorba numai de promovare excesiva. Vb aia fiecare tara cu bolovanii lui :)
Doar ca unii mai stiu sa scoata bani si din piatra seaca :)

Danut spunea...

Frumos, merita sa mergi un weekend