marți, 20 noiembrie 2012

Top 10 destinatii pe care le-am vizitat

       E greu, e foarte greu sa fac un top al locurilor vizitate. Toate sunt frumoase in felul lor si e incorect sa compari mere cu pere. Totusi, unele locuri mi-au ramas mai aproape de suflet decat altele. Am sa incerc sa fac un top 10 al locurilor vizitate pana acum, chiar daca nu e tocmai nimerit sa le pun intr-un clasament.

1. Cappadocia
E un taram de basm in care te astepti in orice moment ca personaje din povestile copilariei sa rasara de dupa hornurile magice. Cappadocia e o minune a naturii, frumos impletita cu istoria, religia si activitatile oamenilor.

2. Istanbul
Un oras urias si misterios, exotic si condimentat. Un oras cum altul nu-i. Tot ce te-ai gandit sau nu te-ai gandit gasesti in Istanbul.

3. Marrakech
Cand spui Marrakech spui Djema el-Fna. E pe lumea asta o piata mai fabuloasa? Nu cred. Dar Marrakech nu se rezuma doar la asta. Marrakech e sinonim cu fabulos.

4. Venetia
Orasul construit pe apa e un muzeu in aer liber. E ceva unicat, cu o arhitectura deosebita si o istorie pe masura.

5. Parcul Plitvice
Natura s-a dat in spectacol aici. Cascade si ape de un turcuaz ireal. Singurul inconvenient al parcului e puhoiul de turisti care il viziteaza odata cu tine.

6. Lisabona
E genul de oras de la care nu astepti multe dar care iti va ramane la inima. Asezat pe sapte coline, cu stradute inguste, tramvaie vechi si pisici pufoase.

7. Roma
Orasul suprem, un etalon pentru toate celelalte. Favoritele mele sunt Fontana di Trevi si Vaticanul.

8. Barcelona
Alternativa moderna a Romei. Plaja, Gaudi, fotbal dar si hoti si preturi mari.

9. Praga
Orasul de aur din centrul Europei imbina armonios aerul germanic cu cel mediteranean.

10. Budapesta
Nu te-ai astepta ca Budapesta sa aiba atat de multe parti frumoase. E un oras impartit frumos de Dunare care merita sa fie explorat pe indelete.

Au mai scris despre acest Top 10 si urmatoatele bloguri:

4 comentarii:

Mirel Matyas spunea...

Frumos topul. Se pare ca avem preferinte comune (Istanbul, Budapesta, Praga). Am fost si eu la Plitvice si la Roma dar ...n-au intrat in topul meu. Felicitari!

George2210 spunea...

Multumesc! Mi-a placut clasamentul facut pe grupul de pe facebook, mai ales rezultatul :)

Traveling Hawk spunea...

Cu exceptia Marrakech-ului le-am vazut pe toate, George. In ultimii cativa ani insa, admiratia mea constanta merge spre Asia, de aceea topul meu ar arata altfel. In general, ma feresc de topuri, fiindca e greu de "cantarit" locurile pe care le-ai vazut. Fiecare a devenit o particica din tine, ti-a inspirat anume trairi si asta nu face un loc mai putin frumos sau interesant decat altul.Si conceptul de top 10 e o constructie artificala care te ingradeste mai mult. Daca le-as pune pe hartie, ar arata cam asa: 1. Seoul 2. Kyoto 3. Chiang Mai 4. Bangkok 5. Udaipur 6. Bundi 7.Rannakpur abia apoi Europa: 8. Londra 9. Viena 10. Lisabona dar si 11. Copenhaga 12. Madrid 13. Paris 14.Praga, etc.

George2210 spunea...

Asa e, topurile astea nu sunt foarte relevante. Nu stiu daca ar iesi acelasi top daca as lua din nou o foaie si un pix. Asia e continentul la care visez si eu. Din pacate pana acum nu am avut ocazia sa ajung decat in Anatolia, dar in februarie o sa plec 2 saptamani in Asia de Sud-Est :)