In ultima vreme am fost cam lenes cu scrisul pe blog, continui acum cu celelalte doua zile in care am stat in Praga. Pentru ca aveam sa schimbam mai multe mijloace de transport de-a lungul zilei, am luat abonamente de o zi contra a 100 de coroane. Problema cu tichetele de transport e ca trebuie sa ai banii in monede pentru ca in majoritatea statiilor de metrou singurul loc de unde le poti procura sunt automatele. Primele ore ale celei de-a treia zi le-am petrecut in centrul vechi al orasului. Praga are foarte multe turnuri in care poti vedea cladirile de sus, eu am preferat sa ma urc in turnul primariei vechi, inalt de aproximativ 60 de metri, pentru ca se afla exact in mijlocul orasului si ai priveliste splendida in orice parte te-ai uita. Se urca cu liftul pana la un anumit nivel, dupa care pe niste scari in spirala foarte stramte. Evident, aglomeratia este o problema sus, dar odata ce gasesti un locsor de o jumatate de metru ai cale libera sa contempli peisajul.
Am coborat din turn exact la ora 12, cu alte cuvinte am iesit direct in puhoiul de oameni care se holba la ceasul cu cocos. Imediat dupa ce si-a facut numarul, au aparut o mireasa si un mire care au tinut sa-si petreaca o parte din ziua nunii sub ceasul astronomic. Am luat-o usor pe stradutele din centru indreptandu-ne spre micul cartier evreiesc. Aici am inconjurat vechiul cimitir evreiesc, am gasit si o gaura in gard pe unde sa vad ce e inauntru:gazon si multe pietre vechi si ingramadite. Pe o suprafata relativ mica sunt ingropati peste 100 000 de oameni, decedati inainte de 1800. Nu departe, rasar cam o duzina de sinagogi, si cum in Praga numarul evreilor a scazut considerabil, acum principalii vizitatori sunt turistii straini, care platesc o taxa de intrare destul de mare pentru Praga.
Vechiul cimitir evreiesc:
Sinagoga Veche-Noua:
Dupa ce-am infulecat ceva pe-o banca, am luat tramvaiul 22 pana la Muzeul Miniaturilor, o expozitie ce cuprinde cateva zici de miniaturi realizate de Anatoly Konenko. Microscopul te ajuta sa distingi detalii ale unor obiecte pe care le vezi cu ochiul liber ca un mic punct negru. Printre miniaturi: un lac cu lebede pe o samanta de mac, potcoava la piciorul unui purice, o garnitura de tren pe un fir de par, altul in urechea unui ac, carti in miniatura, etc. Un muzeu fascinant, mic, ascuns dupa cladiri (e langa manastirea Strahov), cu o taxa de intrare modica: 2-3 euro.
Am incheiat ziua pe dealul Petrin. Am urcat cu funicularul, inclus in abonamentul pe o zi. Sus erau foarte multe flori, majoritatea trandafiri, care conduceau spre un turn asemanator cu cel de la Paris, dar mult mai mic si urat. In apropiere sunt labirintul de oglinzi si observatorul astronomic, in care insa nu am intrat. In schimb am coborat prin partea de sud la o biserica ortodoxa din lemn. Am coborat tot cu funicularul cand s-a lasat intunericul. La ora asta toti erau rupti de oboseala si ma injurau in gand. Am luat-o pe jos pana la Casa Dansatoare de unde am luat tramvaiul 10/16 spre hotel.
Oooo Champs Elysees....
Parlamentul ceh nu parea prea agitat la ora diminetii cand am intrat in gradinile sale. Un paznic la intrare si cativa turisti tulburau linistea Palatului Wallenstein din Mala Strana. Gradinile sunt foarte frumos aranjate, inconjurate de ziduri, dintre care unul cel putin ciudat. Paunii si ratele se plimba libere prin verdeata sau pe apa fantanii arteziene. E multa liniste aici.
Spre periferia sudica a Pragai e asezata o fortareata, Vysehrad. Vegheaza pe o colina deasupra Valtavei, aparata de ziduri. E veche cam de o mie de ani. In interior, un mare parc, presarat din loc in loc ba cu o capela, ba cu un turn, ba cu o pivnita, ba cu o catedrala, ba cu un cimitir... De pe margine iti ofera privelisti frumoase asupra orasului sau asupra raului.
Intr-un oras plin de tramvaie, am folosit o singura data autobuzul: cand am fost la gradina zoologica, catalogata una dintre cele mai bune din Europa. Se afla destul de departe de centrul orasului, intr-o zona verde. Oricum Praga este un oras al parcurilor. La intrare nu poti sa nu te opresti intai la Palatul Troja, o bijuterie baroca din seculul XVII. ZOO Praha nu e doar valoroasa si frumoasa, e si ieftina: 150 de coroane, 100 pentru studenti. Parca la Barcelona costa 15 euro, si nu era de anvergura asta. Am intrat la ora 15, iar la 18 se se inchidea. Nu a fost timp suficient, trebuie stat macar cinci ore. Prin cele 60 de hectare ale gradinii am parcurs cel putin 10 kilometri pe jos printre animale. Toata fauna pamantului se gaseste aici, sunt multe pavilioane dedicate unor anumite zone de pe glob sau doar unor animale. Jungla indoneziana e cea mai spectaculoasa, te plimbi printre maimute, liane, gandaci iar liliecii iti zboara pe deasupra capului. Urangutanii isi desfasoara ocupatiile zilnice si nu te baga in seama. Ii lasi in treaba lor si pleci in Africa. Antilopele Oryx pasc in savana la care ajungi trecand un pod de lemn peste o strada. Girafele sunt la ora mesei, waw... ce animale ciudate, cat sunt de mari si ce gat au! Din loc in loc sunt puse harti, trebuiesc urmarite ca sa nu ratezi ceva. Polul Nord e pe deal, un mic telescaun te urca la ursii polari. Par pufosi. Doar rinoceri n-am gasit in gradina asta, in rest are de toate: elefanti, hipopotami, zebre, gorile, feline de tot felul, crocodili si toate speciile de serpi, animale marine, camile, canguri, pinguini, flamingi. Daca credeati ca gradinile zoologice sunt doar pentru copii, duceti-va la Praga si va veti schimba parerea!
Baby se joaca...Miti doarme...
Ei doar se incalzesc.
Broaste cat casa!N-ai vrea sa culegi frunza asta!
Palatul Troja
7 comentarii:
Salut! Ai vizitat Troja? Ne povestesti?
Nu stiam ca exista un muzeu al miniaturilor in Praga. Mersi pentru pont!
Nu am intrat in palat, l-am vazut doar din exterior. Inauntru este o expozitie de tablouri.
Ma duc in ianuarie si eu la Praga si ma gandesc daca sa vizitez Zoo sau nu. As inclina spre a vizita, dar inca nu sunt sigur. In ultima vreme nu am mai fost la vreun zoo si prefer sa vizitez animalele la ele acasa.
Ai fost cumva si la Pilsen?
PS: antilopa aia cred ca e Oryx si nu Onyx.
Daca vrei sa te duci la o gradina zoologica, cred ca cea din Praga e una dintre cele mai bune optiuni din Europa.
Ai dreptate, e trist sa vezi animalele inchise.
La Plisen nu am fost.
Da, ai derptate, e Oryx.
multzam ... maine dimineata decolam si noi.
Abia astept sa ajung in Praga!
Trimiteți un comentariu