De cand cu era internetului calatoritul a devenit din ce in ce mai usor. De aici poti afla informatii despre cele mai indepartate colturi ale lumii, cele mai bune oferte si poti vedea fotografii din locurile respective. De aici pornesc doua mari directii pe care le poate urma un descoperitor al lumii: fie cauta pe internet, fie se duce si cauta la fata locului fara sa aiba o idee in prealabil.
Varianta orbeasca
Se preteaza pentru tarile mai sarace, ca cele din nordul Africii, mare parte din Asia, in special cea de Sud-Est, America Latina. Ai o mai mare libertate de decizie, poti sa vezi camerele inainte de a te caza, iar referitor la pret poti gasi mai ieftin decat pe net. Cele mai ieftine cazari posibile nu sunt afisate pe internet, dar gasirea lor necesita timp si rabdare. In majoritatea Europei nu se merita folosirea variantei orbesti pentru ca la receptie intotdeauna preturile vor fi mai mari decat cele afisate pe internet. Exceptie fac anumite locatii din Balcani sau alte pensiuni uitate de lume. Un exemplu bun din Europa la care nu se merita rezervat inainte este orasul Kotor, din Muntenegru.
Varianta rezervarii pe internet
De multe ori cea mai ieftina varianta si intotdeauna cea mai comoda. Tot ce iti trebuie e un card cu care sa platesti sau sa garantezi rezervarea. Pe site-urile specializate poti vedea detalii despre hotel, facilitati, fotografii, parerile altora. Alegi in functie de ce vrei de la un hotel. Mie de obicei nu-mi trebuie mai mult de un pat curat, eventual baie proprie, apa calda si mic dejun. Pana acum eu n-am platit mai mult de 30 de euro la un hotel si nici nu vreau sa o fac prea curand. Ar fi bani dati inutil pentru ca oricum in camera stau doar ca sa dorm.
Preturile in lume variaza foarte mult, cea mai ieftina camera pe net am gasit-o in Siem Reap, Cambodgia: 1.74 euro de persoana in camera dubla(cica au si baie proprie si locatie centrala) la Number 9 Guesthouse. De cea mai scumpa n-are rost sa zic nimic, nici nu stiu care e si nu e pentru oameni normali, nici la buzunar, nici la cap.
Eu folosesc in special doua site-uri de cazare: booking.com si hostelbookers.com. Primul merge folosit in special in Europa, dar nu numai, iar cel de-al doilea merge folosit mai ales in afara batranului continent. Dar e posibil ca ofertele cele mai mici sa fie in alta parte asa ca merita verificate:
pleaca.ro - cauta cele mai mici preturi prin zeci de site-uri specializate.
Wikitravel - prin informatiile complete pe care le ofera de obicei, includ si locuri de cazare, unele cu pagini web.
Lonely Planet(carte) - ghidul calatorului independent - au pentru toate locatiile ofertele cele mai bune de cazare, cu numere de telefon si adresa. Multe carti pot fi vizualizate online pe un simplu search pe google books, dar multe pagini sunt restrictionate.
Trip Advisor este cel mai bun loc pentru a verifica hotelul ales. Aici utilizatorii posteaza comentarii, dau note si adauga poze.
Preturi pentru principalele orase europene, de persoana, in camera dubla, conditii decente, extrasezon:
Malta, Praga, Budapesta - 10 euro
Lisabona, Istanbul, Atena, Cracovia, Insulele Canare - 15 euro
Roma, Madrid, Berlin, Londra, Venetia, Amsterdam, Viena - 20 euro
Paris, Barcelona - 25 euro
Oslo, Stockholm, Helsinki, Moscova - 35 euro
In tari ca India, China, cele din Sud-Estul Asiei, Nordul Africii, un buget de maxim 10 euro de persoana ar trebui sa fie suficient. Si in America Latina sunt multe locatii cu preturi asemanatoare. De multe ori preturile mici la cazare sunt compensate de costurile transportului pana acolo, iar in Europa poti da pe avion mai putin decat pe o noapte de cazare. Dar asa e lumea, diversa, frumoasa.
In functie de locatie, cu aceiasi bani se poate sta la un hostel cu baie comuna, sau la un hotel de 5 stele. In unele parti poti dormi cu banii care nu ti-ar ajunge in alta parte nici sa cumperi un breloc.
Varianta agentiilor de turism nici nu o mai iau in calcul, este pentru cei care fac turism, in niciun caz calatorii.
Hostel Stockholm, 60 euro:
4 comentarii:
E interesant articolul tau si foarte documentat. Nu sunt de-acord insa cu "un buget de maxim 10 euro ajunge in tari precum China". Eu chiar mi-am facut acolo rezervari si intr-adevar gaseam si cu 10 euro, insa in conditii foarte proaste. Totusi conteaza si locatia hotelului si conditiile cat de cat decente. Vorbesc tot despre hosteluri. Depinde si de oras in China, spre exemplu in Xi'an am gasit ieftin, insa Shanghai si Hong Kong sunt scumpe.
Mersi, Razvan!
Da, sunt si orase mai scumpe in China, dar cred ca sunt destule in care te poti incadra in 20 de euro dubla, in conditii bune. Shanghaiul e scump, asa cum ai zis, probabil doar hosteluri proaste vei gasi la banii astia. La fel si Hong Kongul, dar eu nu l-am bagat la China.
Foarte folositoare postarea!
Par ok preturile
Trimiteți un comentariu