vineri, 29 mai 2009

Prin tarile vecine

             Cateva locuri ce merita vizitate, aflate aproape de noi si de care multa lume nu stie. Nu e nevoie sa iei avionul spre vest ca ai ce vedea, exista locuri mai apropiate, poate la fel de frumoase.
               Veliko Tarnovo, Bulgaria - bulgarii nu concureaza cu noi doar in ceea ce priveste litoralul, mai au si munti si au si Sighisoara lor. Veliko Tarnovo este la doar 150 km de Bucuresti, in linie dreapta, la 3 ore de mers cu masina sau la 5 cu trenul. Deci mai aproape decat Sighisoara noastra.
             
              Belogradchik Rocks, Bulgaria - in nord-estul Bulgariei, aproape de granita cu Serbia, nu departe de Vidin, se gasesc formatiunile stancoase de la Belogradchik. Cu dimensiuni ce ajung la 200 de metri, sunt candidata Bulgariei la cele 7 minuni ale naturii, ce vor fi desemnate in 2011. Un loc interesant pentru cei ce iubesc natura.
                 Ohrid, Macedonia - un oras superb aflat pe malul lacului cu acelasi nume. Cu o istorie milenara, orasul de 42000 de locuitori a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO inca din 1980. Pe una dintre cele doua coline ale Ohridului se inalta semeata fortareata Samuel, mentionata pentru prima data fix acum 1800 de ani. Muzeul din Ohrid, unul dintre cele mai vechi din lume, micul bazar, multitudinea de biserici seculare fac din acest oras unul dintre cele mai frumose locuri din Balcani. La farmecul orasului contribuie din plin casele albe, lacul Ohrid, muntii ce ajung la 2800 metri inaltime. Cel mai ieftin se ajunge cu autobuzul din Skopje, dar exista si varianta cu avionul, aeroportul fiind la 7 kilometri distanta fata de centrul orasului.  
                 
                  Kotor, Muntenegru - Experience Wild Beauty! Montenegru este o Croatie mai mica, dar cel putin la fel de frumoasa. Bar, Budva, Sveti Stefan, Ulcinj sunt locuri extrem de frumoase aflate pe tarmul Adriaticii, dar parca mai presus de toate este Kotor, aflat la extremitatea celui mai sudic fiord al Europei. Acesta este asul din maneca al Kotorului in fata celor amintite mai sus. Inca este un loc in care te poti bucura in liniste de frumusetea naturii, nefiind asaltat de hoarde de turisti. Din Kotor se poate ajunge usor in toate localitatile Muntenegrului, dar si in Dubrivnik, aflat la 70 km distanta. Din Romania se poate ajunge cu trenul pana in Bud, cu schimbare in Belgrad. Desi se fac multe ore, peisajul este spectaculos intre Belgrad si Bud.   
                                 Dubrovnik, Croatia - E de ajuns sa vezi poza de mai jos si nu mai ai nevoie de alte motive pentru a-ti dori sa ajungi in Dubrovnik. Este poate cel mai frumos oras croat. De aici un drum pana in Kotor costa 12 euro si dureaza aproximativ doua ore.
                     Odessa, Ucraina - Se spune ca Odessa este Barcelona estului. Arhitectura, strazile in panta si portul ii confera acest drept. Este o Barcelona mai linistita, cu aer sovietic. Ramane de vazut daca la fel de frumoasa. 
           
                 Budapesta, Ungaria  - Toti cei ce viziteaza capitala Ungariei au numai cuvinte de lauda la adresa ei. Poate nu este in top 5 al capitalelor europene, dar cu siguranta este de 100 de ori mai frumoasa decat Bucurestiul. Impresioneaza prin arhitectura cladirilor si a podurilor peste Dunare care leaga Buda de Pesta.
                 Djavolja Varos, Serbia - Orasul Diavolului este un monument al naturii situat în partea de sud a Serbiei. Aproximativ 200 de formatiuni de piatra cu inaltimi de pana la 15 metri. Datorita formelor misterioase localnicii i-au dat acest nume. Legenda spune ca odata, demult, pe aceste meleaguri traiau oameni linistiti care il adorau pe Dumnezeu. Atat de tare a fost maniat Satana de credinta lor, incat i-a pedepsit aspru: i-a facut sa uite care le sunt rudele de sange, si au inceput asa casatoriile intre frate cu sora. Dorind sa stopeze planul Diavolului, Dumnezeu ar fi transformat toti oamenii in stane de piatra, chiar in timpul unei nunti.
                 
                Postojna Caves, Slovenia - cel mai mare sistem de pesteri din Slovenia, cu o lungime de peste 20 km. Impresioneaza prin frumusetea si diversitatea formelor.
                 Istanbul, Turcia - Am lasat Istanbulul la sfarsit. Este ciudat cum un oras atat de frumos si de apropiat este atat de putin popular la noi. Cred ca multi il vad ca un Bucuresti mai mare si mai poluat, dar nu isi dau seama cat de mult se insala decat dupa ce ajung acolo. Multi isi doresc sa vada Parisul...sau Londra...sau Viena... N-am auzit pe multa lume ca isi doreste sa vada Istanbulul. Dar un lucru e clar: Istanbulul este unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. 

0 comentarii: