miercuri, 10 decembrie 2008

Comoara de pe malurile Bosforului

          Istanbul e un oras unic. Oras e putin spus, e o uriasa metropola. E unic in primul rand pentru ca e asezat pe doua continente: Europa si Asia, cele doua parti fiind despartite de stramtoarea Bosfor. Istanbulul e poarta spre Orient inca din urma cu mii de ani. Multa vreme a purtat numele de Constantinopol si a fost capitala unor uriase imperii: Bizantin si Otoman. Acum nu mai e capitala, dar e cel mai mare oras din Turcia, mai mare decat orice oras din Europa, si unul dintre cele mai mari din lume. Cu o populatie de peste 11 milioane de locuitori, este al treilea din lume, conform Wikipedia, la doar un milion distanta de liderul Tokyo, iar daca luam in considerare si aria metropolitana, populatia sa depaseste 18 milioane.

           Istanbulul are o istorie mareata, Parisul sau Londra, de exemplu, palind in fata lui. E un oras incarcat de istorie, un oras in care culturile se ciocnesc si in care vechiul se imbina cu modernul. E supranumit si "Orasul celor 100 de moschei", cea mai cunoscuta fiind Moscheea Albastra, construita langa Hagia Sofia, cu scopul de a o depasi in maretie si frumusete. Daca a reusit sau nu, nimeni nu poate spune clar, dar Hagia Sofia ramane in opinia multora, cel mai important obiectiv turistic. A fost construita de imparatul Iustinian in 537. Cand turcii au cucerit Constantinopolul in 1453, au fost impresionati de maretia bisericii si au transformat-o in moschee, iar din secolul trecut este muzeu. A intrat si in finala de 21 din care s-au ales cele 7 noi minuni ale lumii.

              Orasul are nenumarate atractii, de la multitudinea de moschei, la palatul Topkapi, Turnul Galata, Podurile peste Bosfor si Cornul de Aur, Marele Bazar precum si stadioanele de fotbal.

             Istanbul e aproape, distanta de la Craiova pana aici e comparabila cu cea pana in nordul Moldovei. Cel mai ieftin de ajuns la Istanbul e cu trenul sau cu masina personala, daca sunt mai multe persoane. Dar nu cu benzina luata din Turcia, pentru ca e pe locul 2 in topul celei mai scumpe din lume, dupa Sierra Leone. Balkan Flexi Pass 5 zile intr-o luna costa 49 euro. Pentru Istanbul se folosesc 3 zile, deci mai raman 2 zile in care puteti calatori cu trenul in Romania sau alte tari balcanice. Sper ca la vara sa ajung la Istanbul.

0 comentarii: