marți, 13 martie 2012

Turism in Romania

Leapasa am primit-o de la Aliceee la initiativa celor de la Pravalia de acasa. Sunt trei intrebari foarte interesante la care am raspuns pe scurt in randurile de mai jos.

1. Daca ati avea puterea ministerului voi cum ati promova Romania din punct de vedere turistic?

- as continua difuzarea spoturilor publicitare pe televiziunile internationale si interne.

- m-as axa pe promovarea turismului de aventura, a locurilor naturale dar si a oraselor transilvanene si a obiceiurilor traditionale. Turistii nu vin in Romania pentru litoral sau vacante all-inclusive.

- m-as axa pe informarea turistilor atat online cat si la fata locului prin oficii de informare turistica cu pliante si harti gratuite. Fiecare obiectiv important ar trebui sa aiba un site in romana si engleza in care sa spuna exact toate detaliile necesare unui turist: istorie, cai de acces, cazare, preturi.

- as crea un sistem de genul Wizard Istanbul, in care orice turist sa poata pune o intrebare si sa i se raspunda in cateva minute.

- as crea politia turistica (poate exista dar eu n-am auzit de ea), la care orice turist sa poata apela in limba engleza indiferent ce problema ar avea. Eradicarea mafiei taximetristilor ar fi un punct bun cu care sa inceapa.

- in toate orasele sa fie postate clar in fiecare statie orarul si traseul mijloacelor de transport in comun. Un site care sa-ti spuna exact cum ajung din Deva adresa X in Timisoara adresa Y ar fi foarte util. Automatele de bilete ar usura viata turistilor.

- Bonus: Parcul Retezat: zona unica in Romania cu peisaje care iti taie rasuflarea, lacuri glaciare, specii endemice.

2. Daca un strain v-ar cere o lista cu 5 obiective turistice mai putin cunoscute din Romania ce i-ati propune si de ce?

- Cheile Nerei - am scris aici si aici despre excursia intreprinsa acolo anul trecut. E o zona salbatica a Romaniei si foarte frumoasa. Din pacate pentru un turist strain e cam greu sa se descurce in zona daca nu cunoaste limba romana.

- Vulcanii Noroiosi - pentru ca sunt ceva spectaculos ce rar gasesti in alta parte.

- Delta Dunarii - pentru iubitorii de natura, de pasari si de peste.

- Trenurile pitoresti - nu ne-au mai ramas multe linii forestiere care ar fi putut fi exploatate in scop turistic, dar e bine totusi ca avem Mocanita. O alta varianta este ruta cu ecartament normal Oravita-Anina. Am scris mai multe in articolul Cele mai spectaculoase calatorii cu trenul - Europa de Est.

- Satele maramuresene - pentru o intoarcere in timp, pentru cateva zile de liniste, pentru traditii, pentru bisericile din lemn.

3. Daca ati reprezenta Romania intr-o alta tara ce suveniruri autentice din Romania ati duce cadou?

E greu de spus. Ar trebui ceva timp de gandire ca sa pot da un raspuns final. Probabil costumele populare, instrumentele muzicale traditionale ar fi ceva potrivit.

Lacul Ochiul Beiului - Cheile Nerei

2 comentarii:

alicee spunea...

Imi plac foarte mult ideile gandite de tine cu privire la promovare!!! cea mai tare e cea cu sistemul din Istanbul, mi-ar placea sa fie si la noi, si politia turistica si taxi-urile! M-am lovit si eu de bisnitari in Bucuresti si Sibiu!!!

LetsGO spunea...

as recomanda Cheile Nerei, sunt super!