duminică, 20 decembrie 2009
Cazarea intre Capul Horn si Peninsula Kamceatka
duminică, 6 decembrie 2009
Inapoi in Africa!
DAY 1 - 16 februarie
Ajungem cu trenul in Timisoara la 4:15. Asta e ora oficiala pe care o afisaza CFR-ul. Practic, va avea intarziere. Daca aceasta va fi sub doua ore luam un taxi si o taiem spre aeroport. Daca va avea mai mult, verificam cand e urmatorul tren spre Craiova. Avionul pleaca spre Bergamo la 7:20 si aterizeaza la 8. Ryanairul spre Tangier decoleaza la 15:00, pana atunci vizitam Bergamo. Pe la 16:30 dam nas in nas cu Africa. Tangierul e mai mult un loc bun de aterizat pentru ca timpul nostru e limitat. In caz ca mai e cineva apt, dam o tura prin oras.
DAY 2 - 17 februarie
La 8 dimineata o taiem spre Marrakech cu trenul. Ajungem seara tarziu pentru ca ne oprim pret de 5 ore in capitala Rabat.
DAY 3 - 18 februarie
Marrakechul povesteste...
DAY 4 - 19 februarie
Marrakechul povesteste...
DAY 5 - 20 februarie
Luam un autobuz si traversam Muntii Atlas. Ne oprim la portile Saharei, in Ouarzazate.
DAY 6 - 21 februarie
Ouarzazate - incercam sa ajungem la Aït Benhaddou, eventual Studiourile Atlas si plimbare cu ATV-ul.
DAY 7 - 22 februarie
Ne intoarcem in Marrakech pentru ultimele povesti din Djemaa el Fna.
DAY 8 - 23 februarie
Zburam de dimineata la Madrid si pana seara tarziu vedem sau revedem cat putem din oras.
DAY 9 - 24 februarie
Toledo ne asteapta cu portile deschise!
Seara luam metroul spre aeroport.
DAY 10 - 25 februarie
La 4:30 se deschide check-in - ul la Easyjetul spre Bucuresti. Ajungem in Craiova dupa lasatul intunericului.
Evident, toata treaba e low cost, vreo 180 de euro cu totul. Nu-i asa ca Marocul e tara exotica in care e cel mai ieftin sa te duci?
sâmbătă, 5 decembrie 2009
Sa inceapa spectacolul!
duminică, 29 noiembrie 2009
Roma low cost
sâmbătă, 28 noiembrie 2009
Promit ca...
...voi petrece toata noaptea intr-un club thailandez
...voi bea o sticla de vodka intr-o zi fara noapte in Murmansk
...Vezuviul va fumega din nou, de la o textila pe care se poate distinge un caine de culoare rosie
...transsiberianul le va spinteca emblema in doua
...daca Dinamo retrogradeaza!
vineri, 27 noiembrie 2009
Promit ca...
...voi dona echipamentul echipei unui copil cambodgian
...fularul albastru va fi legat de podul Golden Gate
...un mic panou cu detalii despre echipa va rasari pe marginea unui drum saharian
...voi imparti materiale promotionale alb-albastre in Siria, Liban si Iran
...voi urmari un meci al unei echipe alb-albastre din Vietnam
...voi colora un durian malaezian in culorile echipei si il voi suta in Stramtoarea Melaka
...daca Universitatea Craiova va mai castiga macar o data campionatul!
joi, 26 noiembrie 2009
Promit ca...
...le voi arbora stema in portul din Vladivostok
...voi reurmari ultimul act pe o plaja pustie din Filipine
...doi cetateni birmanezi vor scanda pentru ei
...steagul echipei va flutura pe varful Kilimanjaro
...voi negocia cumpararea unui obiect din soukul Marrakechului dand la schimb materiale cu insemnele echipei
...il voi felicita pe antrenor intr-un oras din afara Romaniei
...ma voi duce pe 10 stadioane europene pe care au jucat
...daca Unirea Urziceni castiga Liga Campionilor!
miercuri, 18 noiembrie 2009
Romania in Italia

Se pare ca banii doamnei Udrea se duc si pe lucruri folositoare.
Cred ca nu are rost sa pun si reclamele in romana sau afisele cu Geoana.
miercuri, 11 noiembrie 2009
Miniatürk





sâmbătă, 17 octombrie 2009
Sultanahmet
Sultanahmet este centrul turistic al Istanbulului, locul in care se afla Sfanta Sofia, Moscheea Albastra, Basilica Cistern, Hipodromul, Muzeul de Arheologie si, cocotat putin mai sus, Palatul Topkapi. Asta inseamna ca aici principala si aproape singura ocupatie este turismul. Peste tot sunt hoteluri, vanzatori de orice, case de schimb, puncte de informare turistica. Punctul central al zonei este parcul dintre Sfanta Sofia si Moscheea Albastra, pe a carui iarba se asaza turci, romani, coreeni si restul natiilor pentru odihna, meditatie, pierderea timpului sau savurarea nou achizitionatei bucati de lubenita in schimbul unei lire. Aa... si pentru wireless gratuit. Numele provine de la Ahmet I care a fost tocmai sultan otoman, prin vremea de dupa Mihai Viteazu. Dupa el a fost numita si marea moschee, mult mai cunoscuta ca Moscheea Albastra.
vineri, 2 octombrie 2009
Bosphorus Scenic Tour & Çamlıca Hill
miercuri, 9 septembrie 2009
Grand Bazaar & Spice Bazaar
Istanbulul este celebru pentru bazarele sale. Aici gasesti tot ce ai visat si tot ce nu ai visat la preturi mai mici sau mai mari, in functie de cat de bun negociator esti. Nu de putine ori ti se cere un pret de cel putin 5 ori mai mare decat cel normal, asa ca sa faci cumparaturi in Istanbul nu e tocmai simplu. Dar Marele Bazar e o atractie turistica in sine, nu te duci acolo doar sa faci cumparaturi. E mai ieftin sa cumperi de pe stradutele adiacente. Duminica Malele Bazar e inchis, iar in restul zilelor se inchide la 18:30. Ce ramane dupa ora asta pe strazi e greu de imaginat: gunoaie ... munti de gunoaie. Dar pana dimineata dispar, le strang in saci de 3 metri si le cara cu camioanele.
Bazarul Egiptean sau Spice Bazaar este mai mic, aproape de Eminonu, si e plin de mirodenii, munti de rahat si 100 de sortimente de ceai.
Bazarul reprezinta poate cea mai orientala parte a Istanbulului, un oras foarte turistic si occidentalizat. Comparat cu Marrakech, nu prea au nimic in comun, sunt total diferite.




marți, 8 septembrie 2009
Dolmabahçe Sarayi



luni, 31 august 2009
joi, 27 august 2009
luni, 24 august 2009
In tara lui "A fost odata..."

Daca basmele au un loc unde s-au nascut, acela trebuie sa fi fost Cappadocia. Doar aici te plimbi in voie printre casute fermecate, fiecare cu alta forma, legate de poteci albe si inconjurate de iarba galbena, arsa de soare, pomi fructiferi si vita-de-vie din care poti sa te servesti in voie. Poti sa-ti iei zborul, sa privesti de sus vaile magice, si asta doar la o simpla atingere a baghetei. Aici te trezesti putin la realitate pentru ca pe post de bagheta sta portofelul. Il golesti de 120 de euro si continui basmul. Te urci intr-unul din multele baloane si admiri din cer opera naturii. Se spune ca e una dintre cele mai bune zone din lume sa te dai cu balonul.

Desi o minune a naturii, Cappadocia este putin cunoscuta publicului larg. Nu stiu daca am intalnit doua persoane care sa fi auzit de ea. Si eu am aflat destul de recent, odata cu aparitia primului numar de National Geographic Traveler, unde era descrisa situatia siturilor din patrimoniul UNESCO. Am dat search pe Google, am survolat zona cu Google Earth si am hotarat ca trebuie sa merg acolo.
Dupa patru zile de hoinareala prin Istanbul m-am imbarcat cu Mita in feribotul ce avea ca destinatie continentul vecin. Trenul nostru, Fatih Expres, era tras pe peronul impozantei gari Haydarpasa cu mult timp inainte de ora plecarii. Face sub 8 ore pana la Ankara, fiind cel mai rapid daca nu-l socotim si pe cel de mare viteza, aflat inca in constrictie (momentan circula doar intre Eskişehir si Ankara). Avand Balkan Flexi Pass, n-am mai platit nimic, am facut doar rezervarea de loc, care e gratuita in Turcia. In tren: nelipsitul vanzator de ceai, scaune pullman, mult loc la picioare, totusi e cam greu de dormit, dar timpul a trecut repede si dupa o intarziere de cateva zeci de minute ne-am trezit a doua zi dimineata in Ankara cautand statia de metrou Ulus. Sistemul subteran al capitalei are doua linii, dar se afla in expansiune, iar la capatul liniei verzi, numita Ankary, se gaseste uriasa autogara de unde pleaca autobuze spre toate colturile Turciei. Am ochit ghiseul nr. 50, am luat bilete spre Göreme, iar la 9:00 paraseam Ankara pentru a patrunde in adancul Anatoliei. Lacul sarat Tuz pe dreapta, dealurile cu iarba uscata pe stanga au fost privelistile oferite pe parcursul urmatoarelor patru ore. Din cand in cand, palcuri de case saracacioase cu nelipsitele antene prin satelit.

Ajunsi la Nevsehir, ne-am transferat intr-un microbuz pentru ultimii 10 km, pana in Göreme. Göreme e un orasel micut, plin de locuri de cazare si de turisti din toate colturile lumii. Probabil e un fel de Siem Reap al Cappadociei, la o alta scara. Daca vrei sa vezi Cappadocia aici e locul ideal sa te cazezi. E perfect integrat in peisajul local, are mai multe fairy chimney-uri decat case obisnuite si se afla aproape de cele mai frumoase vai ale Cappadociei.

Gazda noastra: Anatolian Cave Pension. L-am sunat pe Bekir, patronul, sa vina sa ne ia din statia de autobuz si dupa ce ne-a dat explicatii asupra regiunii si ne-a inmanat o harta, ne-a condus in pestera noastra. Afara – caldura mare (38 °C), inauntru – frig bocna (15 °C), ne inveleam cu plapuma. Usa de la baie, cam rabatabila, dusul, cam fantana arteziana, priza, cu matele pe-afara, dar la pretul platit si atmosfera traditionala, cazarea perfecta.
Dupa un pui de somn si o plimbare prin imprejurimi, ne-am refugiat seara la un internet café. Pica curentul din 5 in 5 minute, dar patronul era vesel, canta la tobe, iar Hagi era favoritul sau.
A doua zi, dupa ce am servit cel mai bun mic dejun din regiune – asa se lauda patronul – am plecat intr-un tur de o zi , 60 TRY. Include ghid profesionist, transport, intrari la obiective si masa de pranz. Prima oprire – pe un deal pentru fotografii japoneze; noi n-aveam nici un japonez in grup, spaniolii si italienii erau majoritari.
Dupa multe zeci de kilometri am ajuns in valea raului Ihlara unde am facut trekking 3.5 km. Este un canion lung de 14 km, cu stanci spectaculoase.

Manastirea Selime este de fapt un complex de manastiri, temple si probabil locuinte. Ne-am catarat usor pana spre partea superioara. Desi la prima vedere rocile din aceasta regiune par faramicioase si alunecoase, in realitate sunt destul de dure si te poti catara destul de usor pe ele.

Orasul subteran Derinkuyu este capul de afis al turului. Sunt multe orase subterane in Cappadocia, dar acesta este cel mai mare. Are 8 niveluri care se viziteaza, se coboara pana la 55 m sub pamant pe niste scari stramte pe care trebuie sa mergi aplecat. Dar gaura de ventilatie coboara la peste 80 m sub pamant, existand si alte niveluri neaccesibile vizitatorilor, sau care asteapta sa fie descoperite. Construit ca un labirint pentru a-i deruta pe dusmanii ce reuseau sa patrunda inauntru, orasul putea adaposti cel putin 1000 de oameni. Un tunel secret, lung de 9 km, facea legatura cu un alt oras subteran, iar in caz ca unul dintre ele era amenintat de dusmani, populatia putea fugi in celalalt. Biletul de intrare costa 15 TRY, dar pentru grupuri organizate e 7.5 TRY. La suprafata, multi vanzatori de suveniruri, mai ieftine decat in Goreme. M-am intors acasa cu o plasa de “pietroaie”, pentru care am platit mai putin de 5 euro.

La intoarcere am trecut pe langa Castelul Uchisar, un castel de-al locului: un munte de stanca in care au fost scobite o multime de locuinte, si ne-am oprit cateva minute pentru fotografii la Pigeon Valley.

La 18:30 eram inapoi in Göreme, de unde am luat-o pe jos in partea opusa, in directia muzeului in aer liber, unde am facut o scurta catarare printre casute si am urmarit apusul asupra imparatiei.

Ziua urmatoare ne-am lasat rucsacele la receptie si am pornit spre Rose Valley. Aici rocile sunt rosii, si sunt multe. Incredibila priveliste! Cappadocia e o minune a naturii, si ce face natura nu va putea face omul niciodata, nu-i asa?

La ora 14 asteptam autobuzul de Ankara. Peste 55 de ore urma sa fim acasa. Dintre care 4 in Ankara si 14 in Istanbul. Restul pe drum. Dar sunt si avantaje. Unul dintre ele e ca acum toate drumurile mi se par scurte.
Cum ajungi in Cappadocia?
Nimic mai simplu! Rotesti de trei ori bagheta fermecata, rostesti cuvintele magice si intr-o clipa vei fi teleportat in tara basmelor. Daca ai pierdut bagheta sau ai uitat cuvintele, nu te speria, mai ai o solutie: varianta pamanteana. In primul rand gasesti o cale sa ajungi la Istanbul. Daca nu te pierzi prin Marele Bazar si scapi de tentatia palatelor otomane, te vei indrepta fie spre aeroport, fie spre gara, fie spre autogara.
Cu avionul
Cu trenul
Cu autobuzul

duminică, 2 august 2009
Give money, get visa!
Cateva poze facute astazi:
joi, 23 iulie 2009
marți, 14 iulie 2009
Ryanair Rulz
Sa fie criza de vina? Concurenta? Probabil amandoua, dar chiar si asa Ryanair e sub orice critica! Una dintre cele mai mari si mai ieftine companii din Europa face anunturi-soc, in scop publicitar, dar si oferte-soc. Mai acum cateva luni propuneau sa se introduca taxa de folosire a toaletei in avion, iar acum au gasit una si mai si: calatoritul in picioare. Probabil nu vor pune niciodata in aplicare asa ceva, dar e o metoda foarte buna de a-si face publicitate gratis. Nush cum au facut mai acum ceva timp, ca au dibuit-o pe regina Spaniei printre pasageri. Au folosit asta in scop publicitar de i-a dat regina in judecata.
Dar ce publicitate mai buna e decat cea oferita de pretul biletelor? Aproape intotdeauna gasesti oferte sub 10 euro, iar de multe ori cu 1 euro sau 0.01 euro (adica gratis). Nu sunt rare si nici greu de gasit. Un exemplu: vrei sa ajungi la Paris? Poti sa iei Taromul, dar te costa vreo 3-400 de euro. Sau poti sa iei trenul pana la Constanta, mai vezi si marea ca bonus. De aici Ryanair zboara la Bologna si Pisa. Alegi Bologna acum (pentru ca acum sunt oferte pt Bologna, dar altadata poate Pisa e mai convenabila), stai o zi aici (un alt bonus: aeroportul e aproape de oras si e ieftin de ajuns), iar a doua zi fugi la Paris. Stai 5 zile, ca sa ai timp sa vezi tot. Te poti intoarce la Bologna, sau gasesti o alta combinatie ieftina, si inapoi la Constanta. Cele 4 zboruri te-au costat doar 4 euro. Traiasca Ryanair!
P.S. Perioada aleasa ca exemplu: 23-30 septembrie.
sâmbătă, 4 iulie 2009
miercuri, 24 iunie 2009
duminică, 21 iunie 2009
Istanbul (Not Constantinople)
Principalele obiective in cele 4 zile pe malul Bosforului:
- Hagia Sophia (Aya Sofya)
- Moscheea Albastra (Sultanahmet Camii)
- Moscheea Süleymaniye (Süleymaniye Camii)
- Palatul Topkapı (Topkapı Sarayı)
- Basilica Cistern (Yerebatan Sarnici)
- Muzeul de Arheologie (Arkeoloji Müzesi)
- Turnul Galata (Galata Kulesi)
- Palatul Dolmabahce (Dolmabahçe Sarayı)
- Miniaturk
- Çamlica Hill
- Stadionul Şükrü Saracoğlu
- Grand Bazaar (Kapalı Çarşı)
- Egyptian Bazaar (Mısır Çarşısı)
- Piata Taksim (Taksim Meydanı)
- Orasul nou
- Croaziera pe Bosfor
- Dansul dervisilor - Sirkeci
Si gazda noastra: http://www.interistanbulhotel.com/ - la astronomicul pret de 17 euro pers/zi.
marți, 16 iunie 2009
vineri, 29 mai 2009
Prin tarile vecine





