vineri, 2 octombrie 2009

Bosphorus Scenic Tour & Çamlıca Hill

             
                                   Pentru cei ce ajung in Istanbul croaziera pe Bosfor e aproape obligatorie. Bosforul nu e o simpla stramtoare, e sufletul Istanbulului. Datorita ei exista aceasta metropola si datorita ei s-a dezvoltat. Eu o consider cea mai importanta atractie turistica a orasului. Vapoarele pleaca de la Eminönü, imediat in dreapta podului Galata, si timp de o ora si jumatate strabat intreaga stramtoare pana la intrarea in Marea Neagra. Din cand in cand vaporul opreste cand pe dreapta, cand pe stanga pentru un scurt schimb de pasageri. Dar majoritatea merg pana la capat de linie, la Anadolu Kavağı - un mic port pescaresc pe partea asiatica (e locul unde am pus pentru prima data piciorul in Asia), cu o cetate cocotata pe deal, de unde privelistea asupra Bosforului si Marii Negre e foarte frumoasa. 
             Peste cateva ore am luat vaporul de intoarcere si de data asta am coborat la Beşiktaş pentru a lua autobuzul 129T care ne-a dus din nou in Asia, de data asta traversand podul peste Bosfor. Am coborat la statia numita Çamlıca si am inceput urcusul pentru a ajunge in varf, la 250 m deasupra Bosforului, printre parcuri si antene. Aici multa lume la iarba verde, dar majoritatea turci, nu e o zona tocmai populara printre turistii straini, ca de altfel mai toata partea asiatica a Istanbulului. 

3 comentarii:

tati spunea...

in Bosfor ai mancat Balik Kebab? Adica sandwich de peste preparat pe o barcuta care se zbate in valurile Bosforului? Este cel mai bun peste pe care l-am mancat eu in toata viata mea. Pur si simplu nu mai puteam pleca de acolo, am luat cam 5 sandwich-uri la rand...

MSJI spunea...

Am mancat, 4 lire bucata. Bun, desi mie nu prea imi place pestele.

Dragos Culea spunea...

E asa si asa, nu mare lucru totusi.