luni, 29 august 2016

Seul (2) - intre nou si vechi

Dupa prima zi petrecuta in Seul in care am facut putin cunostinta cu orasul, o incep pe cea de-a doua vizitand principalul palat al orasului, ChangdeokgungTururile la palat se fac cu ghid, iar cele in engleza nu sunt foarte dese, asa ca trebuie stiut dinainte la ce ora sa ajungi. Cand vine timpul, ghida noastra vine imbracata traditional si cu o palarie mare care sa o apere de soarele arzator. Incepem cu portile de intrare, curtile interioare si diferitele constructii ale palatului. De la salile mari in care isi desfasurau activitatea regele si regina, reprezentati sub forma de soare si luna, la constructii mai mici si mai numeroase in care locuiau propriu-zis membrii familiei regale.


In interior totul este foarte simplu, nu exista decoratii spectaculoase si nici mobilier prea mult. Nici chiar in sala tronului.

Vizita cuprinde si Gradina Secreta din spatele palatului. De fapt, o padure, unde pe vremuri conducatorii regatului se duceau sa se relaxeze la plimbare sau la vanatoare. Ne plimbam si noi pe alei ceva mai mult de o ora pe la un iaz de apa, un foisor inconjurat de mica plantatie de orez.


Ajungem pana la un alt foisor mai departat, apoi ne intoarcem trecand pe langa alte constructii traditionale.


De la palat cobor prin cartierul Bukchon, aflat in apropiere, unde sunt casute traditionale si unde se pare ca s-au filmat multe seriale coreene.

Surprinzator, ajung la un moment dat in curtea unei cladiri care parca ma teleporteaza direct in Marea Britanie.

Urmatoarea atractie pe care o vizitez este templul Jogyesa. Construit intr-un stil asemanator cu palatul, templul este strajuit de un arbore batran de vreo 500 de ani din care pornea o perdea de lampioane multicolore.


In Seul noul e prezent peste tot. Chiar si in jurul palatelor vechi sau al templelor intalnesti cladiri precum aceasta:

Seara se aprind lumini de toate felurile in Seul.

Dupa ce trec pe langa un restaurant in care fiecare masa avea o plita pe care oaspetii isi frigeau singuri carnea, ma plimp pe malul canalului Cheonggyecheon. Acest canal trece prin centrul orasului si e un loc de promenada foarte popular printre tineri. Lung de cativa kilometri, este situat la un nivel mai jos decat strada. Prin mijloc curge apa inconjurata pe ambele maluri de alei si deseori de vegetatie, iar putin mai departe se vad siluetele cladirilor inalte. Din loc in loc sunt puncte de trecere de pe un mal pe celalalt.

0 comentarii: