luni, 14 septembrie 2015

Belogradchik Rocks - minunea de langa noi

La doar 150 de kilometri de Craiova se gaseste un peisaj spectaculos, cu roci de piatra uriase ce rasar in spatele unei fortarete medievale. 
S-au format cu milioane de ani in urma, cand locul reprezenta fundul unei mari. Insa ca orice loc cu o frumusete deosebita, rocile au legendele lor. Din aceste legende provin denumirile celor mai spectaculoase dintre ele.

Am ajuns la Belogradchik de trei ori, prima data in vara lui 2013, impreuna cu mai multi prieteni. Atunci am si inoptat in mica localitate, la pensiunea Geto, care s-a dovedit a avea un raport pret-calitate excelent. Apoi, de doua ori am venit vara aceasta, in doua saptamani consecutive: prima data cu mama si fratele, apoi cu verisoara si sotul ei care dupa ce au vazut pozele au dorit sa vina si ei sa vada acest peisaj spectaculos. De fiecare data am combinat vizita rocilor cu cea a orasului Vidin, iar in 2013 am fost si la Pestera Magurata.

Atractia principala este fortareata, nu neaparat datorita constructiei propriu-zise, ci mai ales pentu ca  e situata la inaltime si ofera posibilitatea celei mai  bune vederi asupra rocilor. Dupa intrarea in fortareata, drumul pana in varf nu e lung, dar are trei niveluri de dificultate: la inceput se merge lin pe teren plat, apoi se urca scari pe o panta medie pana la primele roci, apoi urmeaza o catarare ceva mai abrupta, dar cu putin efort oricine poate ajunge sus. Intrarea costa 5 leva.
Pe langa vizitarea fortaretiei, este obligatorie si o plimbare pe traseul din spatele pietei principale. Aici sunt doua drumuri: fie poteca din dreapta, care duce la un amfiteatru si ofera posibilitatea catararii pe stanci, fie pajistea din vale pentru o plimbare mai lejera.Pestera Magurata este situata la 25 de kilometri de Belogradchik. Intrarea se face la ore fixe, cu ghid, iar dupa un traseu de aproximativ o ora prin pestera se iese prin alta parte de unde exista posibilitatea intoarcerii la intrare cu un trenulet ce merge pe sosea. Pestera e interesanta dar nu peste ce avem noi in Romania. E cunoscuta pentru niste mici picturi rupestre, dar care abia se observa.
0 comentarii: