vineri, 26 noiembrie 2010

Česká Republika (III) - Kutna Hora

               Niste romani intalniti in Praga spuneau ca in Cehia n-ai altceva de vazut in afara de Praga. Sigur ca n-au incercat niciodata sa vada ce e dincolo de Praga si din nu stiu ce zvonuri obscure au tras concluzia asta clara. Cehia e o tara mica, dar are foarte multe locuri frumoase si diferite de aglomerata Praga. Kutna Hora e unul dintre ele. Un orasel de 20 000 de locuitori, care in urma cu ceva secole isi masura fortele cu Praga, bazandu-se pe argintul din subsoluri. Pe parcurs ceva s-a intamplat, argintul s-a terminat, iar Kutna Hota a ramas o Praga la scara mica dar si-a pastrat onoarea de pe vremuri.
                Am ajuns aici cu trenul, biletele sunt ieftine si se pot cumpara pe net, pentru grupuri se acorda reduceri substantiale: am platit 100 de coroane dus-intors. Am parasit gara pe jos, o gara mica si urata, si ne-am indreptat spre cel mai ciudat obiectiv al orasului: Osuarul din Sedlec, o biserica impodobita cu oase umane.  Centrul orasului e destul de departe si am preferat sa luam autobuzul, unul singur in tot orasul(10Kc) care ne-a ocolit prin toate cartierele pana am ajuns intr-o statie in care soferul a strigat "Centrum". Nu arata deloc a centru, in spate era padure, in fata niste case obisnuite, dar aveam sa vedem ca centrul e totusi destul de aproape. Strazi medievale, inguste, cateva biserici impunatoare, peste tot liniste, doar din loc in loc mici grupuri de turisti. De la biserica St. James am luat-o in sus pe langa Colegiul Iezuit pana am ajuns la bijuteria orasului: Catedrala Sfanta Barbara. Ca si colega St. Vitus din Praga, a asteptat mai mult de cinci secole sa fie terminata.  
                  Ne-am pierdut ceva timp unii de altii dar pana la urma am ajuns toti la Hradek unde ne-am luat bilete la un tur al minei de argint. Ne-am echipat cu halate, casti si lanterne si am pornit impreuna cu ghidul spre subteran. Turul era in ceha, erau doar doi cehi in grup, noua ne-au dat niste foi in engleza cu explicatii. Am plecat prin oras echipati in mineri pana la locul de intrare in mina, am coborat cativa zeci de metri si am luat-o in sir indian prin niste galerii stramte si nu prea inalte, cu apa prelingandu-se peste noi. Problema a fost ca unul dintre cei doi cehi cam depasea volumul maxim admis de intrare in mina, ghidul nu l-a avertizat, si la un moment dat nu mai incapea prin galerie, a ramas impotmolit. Noi eram in spatele lui, ghidul o luase in fata, asa ca am ramas blocati pentru un timp. Dupa un timp a reusit gafaind sa treaca mai departe, dupa ce s-a ales cu ceva julituri si  transpirat din cap pana-n picioare. Am ajuns la un loc mai larg unde erau ghidul si cei din fata, explicat ca asa si-asa, totul e in regula, mergem mai departe. Facem un mic experiment: stingem toti lanternele si ne gasim in bezna totala in interiorul galeriilor claustrofobe. N-ar fi prea placut sa te ratacesti pe intuneric pe aici. De data asta am luat-o mai in fata, dar dupa un timp aflam de la cei din spate ca omul iar a ramas blocat. Ii spunem ghidului, dar nu are loc sa se intoarca, asa ca o luam mai rapid in fata pana iesim din mina, apoi se intoarce dupa el. Intr-un final a reusit sa-l scoata. Nu cred ca va uita prea curand experienta din mina. 
             Mai dam o mica tura prin centru, alerg la Sfanta Barbara sa iau un magnet din singurul magazin de suveniruri pe care l-am vazut in oras, tocmai inchideau. Iau unul de lemn cu 40 Kc si fug inapoi, avem un tren de prins. Mai e timp de cateva minute in Curtea Italiana, fosta rezidenta a regilor Boemiei. Mi-a placut foarte mult aici, parca pasesti cu adevarat in epoca medievala.

8 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Frumos la Kutna Hora! Inca n-am ajuns pe aici si nu din lipsa de informatii ci fiindca asa s-a nimerit. Am fost la Praga de doua ori cu treaba si am vizitat in pauze, iar a treia oara am fost cu familia, care era prima oara...asa ca am stat in capitala, sa vada si ei ce era de vazut. Am insa in plan o deplasare cu masina prin Cehia si atunci ajung sigur si la Kutna Hora si in alte locuri:)

alicee spunea...

Foarte frumos. Am urmarit si postarile despre Praga. Ma pregatesc si eu sa o vizitez, cine stie cand voi ajunge insa voi tine minte de Kutna Hora chiar daca zi-mi tu: se merita in ideea in care in mina de argint nu voi intra??? :)

George2210 spunea...

Da, eu zic ca se merita chiar daca nu intri in mina de argint. Ceva ca biserica de oase nu stiu daca mai exista in alta parte. Plus ca orasul are o atmosfera aparte.
O alta optiune este Cesky Krumlov, Varu'Cristea zicea ca e peste Kutna Hora, dar e ceva mai departe de Praga.

alicee spunea...

In functie de cate zile voi avea pentru Cehia voi decide. Tu ce planuri de vacante mai ai ?

George2210 spunea...

Decoamdata nu stiu :(
As fi vrut Siria, dar dureaza prea mult si e si un pic peste limita bugetului.
Poate in februarie Cipru, are Wizz oferte bune, sau poate Napoli.

alicee spunea...

Napoli si coasta Amalfi merita. E in topul celor mai frumoase locuri ce le-am vazut. Si e ok si ca buget. Voi scrie despre asta, sper pana in februarie ;) dar daca ai intrebari, astept

Pohrib Emanuela spunea...

Foarte frumos la Kutna Hora!

Pohrib Emanuela spunea...

Foarte frumos la Kutna Hora!