vineri, 19 decembrie 2008
Sa va dati ceasul inapoi!
joi, 18 decembrie 2008
Air Crash Investigations
Pentru pasionatii de avioane si nu numai: coliziunea in aer a doua avioane.
Air Crash Investigations e o serie de documentare cu reconstituiri ale unor accidente aviatice si incercarea elucidarii cauzei lor. Se difuzeaza pe National Geographic, sau se difuzau, in ultima vreme nu m-am mai uitat ca am vazut toate episoadele, sunt in jur de 40. Astept un nou sezon. Majoritatea episoadelor se gasesc integral si pe Youtube. Lista episoadelor aici.
Nu va speriati, avionul ramane cel mai sigur mijloc de transport. Daca mergeti in fiecare saptamana cu avionul va prabusiti cam o data la 100 000 de ani.(si poate ratati marele premiu la loto ca pe ala il castigati o data la 270 000 de ani)
luni, 15 decembrie 2008
Marinari de apa dulce
2. Tourerii: japonezii si chinezii. Ei vor sa vada cat mai mult si cat mai repede. Pentru ei, calatoria e un "task" si trebuie sa bifeze cat mai multe capitole rezolvate. Ei sunt regii tururilor in care pleci bou si din care te intorci vaca, pentru ca este imposibil sa intri in profunzimea unui loc in cele doua pina la 20 de ore pe care le petreci acolo. Ai timp doar sa duci aparatul la ochi si sa reproduci vederile pe care le-ai vazut in pliante. Ai fost acolo.
3. Cuceritorii: englezii. Astia sunt un soi foarte special de turisti. Sangele colonialist le curge inca in vene, iar chemarea lor spre calatorie ii duce in locuri pe care le pot dezvirgina. Sunt calatori mai degraba decat turisti. Daca veti cauta destinatii, trasee si tururi complet demente, in spatele lor veti gasi tour operatori englezi. Englezii nu dau doi bani pe popoarele pe care le viziteaza, dar sunt deschizatori de drumuri pe multe destinatii unde altfel nu te-ai putea aventura. Intr-o postura similara, dar la o scara mai mica si mai confortabila, se situeaza francezii si (desi nu sunt in lista) italienii.
4. Ratacitorii: in orice fund de lume de pe planeta asta veti gasi un australian. Baietii astia, nascuti si crescuti acolo unde se termina harta, au o obsesie a calatoriei. Parca vor sa vada de unde se trage specia lor. Si ii veti gasi, de regula, in locuri cat se poate de indepartate de tara natala. Calatoresc enorm si cheltuiesc putin. Nu le trebuie hotel, pat, tv si termopane. Doar niste bere rece si ceva puicute nostime. Am intalnit multi australieni - te miri pe unde - care erau in "vacanta" de 6 luni si mai aveau inca 6 inainte. Cu rucsacul in spate si cu lumea in fata.
5. Parvenitii. Aici includem rusii (prezenti in top 10 ale tarilor cu cel mai mare numar de turisti internationali) si natiunile din estul Europei. Turisti care nu merg sa viziteze, ci dau navala ca lacustele. Fara respect pentru civilizatia in care sunt aruncati de cursele charter, pentru natura de care cica au venit sa se bucure sau macar pentru hotelul unde sunt cazati. Frustrati pina peste poate de viata pe care o duc in celelalte 50 de saptamani ale anului, vacanta este pentru ei un moment de refulare. Cauta All Inclusive care, pentru ei, e un fel de atingere a Nirvanei. Se uita dupa cele mai mici preturi, apoi au pretentii de regi. Mananca si beau mai mult decat pot, urla la ospatari si fac pipi pe colac. Intr-un fel, e un pret pe care industria turismului de masa il plateste meritat".
Ghidurile complete Aquila '93
miercuri, 10 decembrie 2008
Comoara de pe malurile Bosforului
Istanbul e un oras unic. Oras e putin spus, e o uriasa metropola. E unic in primul rand pentru ca e asezat pe doua continente: Europa si Asia, cele doua parti fiind despartite de stramtoarea Bosfor. Istanbulul e poarta spre Orient inca din urma cu mii de ani. Multa vreme a purtat numele de Constantinopol si a fost capitala unor uriase imperii: Bizantin si Otoman. Acum nu mai e capitala, dar e cel mai mare oras din Turcia, mai mare decat orice oras din Europa, si unul dintre cele mai mari din lume. Cu o populatie de peste 11 milioane de locuitori, este al treilea din lume, conform Wikipedia, la doar un milion distanta de liderul Tokyo, iar daca luam in considerare si aria metropolitana, populatia sa depaseste 18 milioane.
Istanbulul are o istorie mareata, Parisul sau Londra, de exemplu, palind in fata lui. E un oras incarcat de istorie, un oras in care culturile se ciocnesc si in care vechiul se imbina cu modernul. E supranumit si "Orasul celor 100 de moschei", cea mai cunoscuta fiind Moscheea Albastra, construita langa Hagia Sofia, cu scopul de a o depasi in maretie si frumusete. Daca a reusit sau nu, nimeni nu poate spune clar, dar Hagia Sofia ramane in opinia multora, cel mai important obiectiv turistic. A fost construita de imparatul Iustinian in 537. Cand turcii au cucerit Constantinopolul in 1453, au fost impresionati de maretia bisericii si au transformat-o in moschee, iar din secolul trecut este muzeu. A intrat si in finala de 21 din care s-au ales cele 7 noi minuni ale lumii.
Orasul are nenumarate atractii, de la multitudinea de moschei, la palatul Topkapi, Turnul Galata, Podurile peste Bosfor si Cornul de Aur, Marele Bazar precum si stadioanele de fotbal.
Istanbul e aproape, distanta de la Craiova pana aici e comparabila cu cea pana in nordul Moldovei. Cel mai ieftin de ajuns la Istanbul e cu trenul sau cu masina personala, daca sunt mai multe persoane. Dar nu cu benzina luata din Turcia, pentru ca e pe locul 2 in topul celei mai scumpe din lume, dupa Sierra Leone. Balkan Flexi Pass 5 zile intr-o luna costa 49 euro. Pentru Istanbul se folosesc 3 zile, deci mai raman 2 zile in care puteti calatori cu trenul in Romania sau alte tari balcanice. Sper ca la vara sa ajung la Istanbul.
marți, 9 decembrie 2008
Jardin Majorelle
joi, 4 decembrie 2008
City break: Berlin
marți, 2 decembrie 2008
joi, 27 noiembrie 2008
Marrakech, ah Marrakech!
Punctul central al Marrakechului e cu siguranta piata Djemaa el Fna, poate cea mai cunoscuta piata a Africii. Inca de secole aici se adunau comerciantii din nordul Africii pentru a-si vinde marfurile. Adevarata nebunie incepe pe la 6 seara. Si ce nebunie! Desi toata piata e un furnicar, din loc in loc vezi niste gramezi circulare in care se ingramadesc multi oameni. Daca reusesti sa vezi ce e in centrul multimii, si eu fiind inalt reusesc mai mereu, vei descoperi cele mai ciudate activitati: boxeri care isi trag pumni, imblanzitori de serpi, femei care iti fac la minut tatuaje cu henna, "savanti", "dentisti" care se lauda cu dintii scosi, povestitori ce spun cine stie ce grozavenii, mai ceva ca Sheherezada in 1001 nopti. Dar cum in Maroc nimic nu e gratis, si aici trebuie sa dai cativa dirhami daca asisti la spectacol, si cu siguranta va trebui sa dai daca faci poze. Intr-o alta parte a pietei se coc pe plite si gratare tot felul de mancaruri, si bineinteles ca si aici au oameni special pusi sa te cheme sa incerci bunatatile locale. In piata, fie zi sau noapte, gasesti o multime de tarabe cu portocale in care ti se vinde suc natural, 3 dirhami paharul, pret fix, o raritate pe aici.
miercuri, 26 noiembrie 2008
Si a fost, si s-a dus...
duminică, 23 noiembrie 2008
Viata in Nigeria
duminică, 16 noiembrie 2008
Bambusul

Bambusul seamana putin cu o trestie de-a noastra. Are multe noduri pe tulpina si e gol pe dinauntru. Cu toate astea, e foarte rezistent. Din bambus se fabrica diverse obiecte: mobila, vase, case, etc. In medicina chineza e folosit ca medicament. In China bambusul este simbolul longevitatii, iar in India, al prieteniei; unele culturi asiatice considera chiar ca specia umana se trage din aceasta planta. Cand spui bambus, spui Panda, pentru ca ursii Panda nu pot trai fara bambus, acesta constituind 99 % din dieta lor. Padurile de bambus au cea mai mare raspandire in China, unde traiesc de altfel si ursii Panda. Au ramas mai putin de 1000 de Panda Uriasi care traiesc in libertate, datorita restrangerii habitatului lor.
sâmbătă, 15 noiembrie 2008
3 in 1
- Craiova a pierdut cu 4-1 in Cupa;
- Am o gramada de probleme de facut la programare;
- Excursia din Asia probabil se amana din lipsa de cvorum.
Astazi sper sa am parte si de una buna: sa batem pe Rapid si se ne mentinem pe locul 3. Pana acum 10 ani din 25 de meciuri acasa castigasem 24 si facusem un egal. Acum avem 35 de meciuri jucate, 27 victorii, 6 egaluri si doua infrangeri. Palmaresul e cu noi. Dar trebuie sa jucam mai bine decat in ultimele meciuri.
duminică, 9 noiembrie 2008
Urmatoarea destinatie: Asia de S-E ?
Daca vrea cineva sa mearga, sa ma contacteze.
Un super documentar BBC despre Angkor:
Plantatii de ceai in Cameron Highlands:
The Perhentians:
marți, 4 noiembrie 2008
Casablanca, Maroc, Africa
Moscheea Hassan II vazuta din avion
In arta islamica e interzis ca in picturi sa fie reprezentati oameni, asa ca moscheea e decorata cu diferite figuri geometrice. Am luat un taxi care ne-a dus la moschee pentru 30 de dirhami. Dar nu am putut sa intram inauntru, fiind ne-musulmani. Dupa ce am facut o gramada de poze am luat-o pe jos spre centru, trecand si prin medina, care e destul de mica fata ce cea din Marrakech, de exemplu.
A doua zi ne-am sculat la 6 si am luat trenul spre Marrakech, aflat la 200 km spre sud. Trenurile sunt foarte asemanatoare cu cele de la noi, si la infatisare, si la pret. Biletul a costat 125 dirhami la clasa I , iar la a II-a era 84. Am facut ceva mai mult de 3 ore, printr-un peisaj de semidesert.
luni, 3 noiembrie 2008
Madrid
Madridul s-a aflat mai mereu in umbra Barcelonei din punct de vedere turistic si probabil asa va ramane mult timp de acum inainte. Cu toate astea, Madridul e interesant, are multe obliective turistice, e un oras tipic spaniol. Pana la urma e cel mai mare oras din Spania si capitala sutelor de milioane de oameni de origine spaniola din intreaga lume.
Dupa un zbor in care ne-a crescut adrenalina, am ajuns pe Aeroportul Barajas, probabil unul dintre cele mai mari din Europa. Am mers aproape o ora cu metroul pana la statia Canillejas, de unde am luat autobuzul pana in Alcala de Henares, unde locuiau gazdele noastre. Metroul madrilean e foarte mare, fiind al doilea din Europa dupa cel londonez. A doua zi am plecat sa exploram capitala spaniola, si prima tinta a fost templul celei mai bune echipe din lume, stadionul Santiago Bernabeu. Pana sa ajungem aici am facut cateva poze cu Puerta de Europa, doua cladiri gemene foarte ciudate, care parca stau sa cada. La Bernabeu am ajuns un pic cam devreme si a trebuit sa asteptam pana la 10:30 ca sa putem intra. Tururile stadionului costa 15 euro de persoana si ajungi cam peste tot: sala trofeelor, tribuna, gazon, vestiare, sala de conferinta. Drumul intre ele e marcat clar si nu ai cum sa te ratacesti. Sala trofeelor e impresionanta....sunt cateva sute daca nu mii de cupe, medalii, ghete, etc; si peste tot rasuna imnuri sau muzica ce are legatura cu fotbalul. Restul stadionului e .... stadion, nu m-a impresionat cine stie ce. Probabil e cu totul altceva la meciurile echipei. Gazonul era cam distrus, probabil fusese un concert acolo, ca tocmai demontau niste schele. Am intrat si la vestiare sau in sala unde se tin conferintele de presa si pot sa spun ca cele de pe Oblemenco nu sunt cu nimic mai prejos.
Palatul Regal e probabil cel mai important obiectiv al Madridului. Mi-au facut si reducere si am platit doar 3.5 euro pentru a-l vizita. Arata bine pe dinafara si chiar si in interior. Desigur, decoratiunile din interior sunt in stilul secolelor trecute: candelabre uriase, scari la fel de mari si somptuoase si multe obiecte de mare valoare, inclusiv cateva tipuri de viori Stradivarius. Langa palat se gasesc gradinile Sabatini, unde o gramada de oameni stateau asezati pe iarba la umbra copacilor. Ne-am asezat si noi sa mai infulecam ceva, timp in care am fost vizitati de un caine urat, utat, urat....nush ce rasa era da avea o moaca...
Am fost si in parcul Retiro, foarte frumos dar cum Madridul nu se poate compara cu Barcelona, nici Parcul Retiro nu se poate compara cu Parcul Guell. Aici se gaseste si Palatul de Cristal, o cladire facuta din sticla si goala in interior. Bineinteles ca am stat o gramada prin centru, unde Crina a luat magazinele la rand. Un alt loc frumos al Madridului e Plaza Mayor, o piata medievala, dreptunghiulara, inconjurata din toate partile de o cladire din aceeasi epoca. Nu am ratat nici Las Ventas, locul unde au loc lupte cu tauri. Am parasit Madridul pe 15 iulie, cand am luat drumul Africii.